Att unga skickar nakenbilder, så kallade nudes, till varandra är vanligt. Men det som är spännande och pirrigt kan också innebära risker. Och det som är ett försök till flirt för den ene kan upplevas som en obehaglig kränkning för en annan.
För många unga är nakenbilder en del av att dejta och ett spännande sätt att närma sig sex utan att göra det "på riktigt". Enligt en norsk undersökning gjord på uppdrag av Telenor och Unicef hade 30 procent i åldern 18-20 skickat avklädda bilder på sig själva medan två av tre tagit emot nakenbilder. Att allt fler frågor kring att skicka nudes dyker upp på umo.se, ungdomsmottagningen på nätet, pekar också på att fenomenet ökar.
Nudes är alltså ett nyare ord för nakenbilder. Kalle Norwald, sexolog och föreläsare, tror att nudes är vanligare än vi kan föreställa oss. Han menar också att det finns tillfällen när nakenbilder är helt okej.
– Så länge det finns ett samtycke. Men det är viktigt att vara medveten om att det finns en risk att bilderna sprids och att det som finns på internet stannar där. Ungdomar är i regel mycket mer impulsiva än vi vuxna. Jag brukar tipsa om att stanna upp i tre sekunder och fundera ett extra varv på om de verkligen vill skicka de här bilderna och för vems skull de gör det, säger han.
Att sprida nudes utan samtycke kan vara olagligt
Om de ändå vill skicka nudes brukar Kalle Norwald tipsa om att tänka säkert – att inte visa ansiktet, utmärkande leverfläckar eller tatueringar som gör att andra lätt kan se vem bilden föreställer. Den norska undersökningen visar också att delandet av intima bilder inte är helt oproblematiskt. En majoritet svarar att de inte skulle skicka den här typer av bilder igen och de flesta skulle förebrå sig själva om bilderna spreds vidare.
Sedan 2018 är det olagligt med hämndporr, alltså att sprida exempelvis lättklädda bilder eller sexfilmer utan samtycke. Att peka på lagboken och understryka att det faktiskt kan vara brottsligt att dela den här typen av bilder på nätet, till exempel när en relation tagit slut, tror Kalle Norwald är ett bra sätt att visa på allvaret när man pratar med unga.
En kartläggning som föreningen Friends gjorde på tre skolor under 2019 visade att 16 procent av tjejerna och 12 procent av killarna i åldern 13-16 utsatts för ryktesspridning, sexuella kommentarer eller spridning av sexuella bilder och filmer. Men Friends påpekar samtidigt att det troligen är betydligt vanligare än så – vissa typer av sexuella trakasserier har blivit normaliserade och något man behöver "stå ut med".
Bilder kan vara trakasserier
Trakasserierna kan innefatta allt från sexuella anspelningar och kommentarer, till spridning av bilder eller att man får ovälkomna bilder skickade till sig, som till exempel dickpics. Men vad driver till exempel en kille att skicka dickpics till en tjej utan samtycke?
– Det kan förstås finnas tusen olika anledningar. Det kan dels handla om en vilja att väcka intresse och att få en reaktion. När vi pratar om gruppen barn och ungdomar tror jag att det oftast handlar om klumpiga försök till flirtande, ett tafatt sätt att försöka närma sig någon, säger Kalle Norwald och fortsätter.
– Här behöver vuxenvärlden gå in och hjälpa barn och unga att förstå varför det är fel. Att det kan upplevas som läskigt för den som får bilden. Man kan också berätta att lagboken säger att man faktiskt inte får skicka den här typen av bilder utan samtycke.
Alla har rätt att säga ja, nej eller kanske.
Kalle Norwald
Kalle Norwald understryker vikten av att tidigt prata om samtycke och integritet med sina barn. Att berätta för barnen att det finns kroppsdelar som bara de bestämmer över. Att man har rätt att säga ja, nej, kanske. Och att man alltid ska be om lov innan man tar sig sexuella friheter.
– Det finns en anledning till att vi uppfostrar barnen till att de ska be om lov innan de tar något ur skafferiet. Eller att vi inte tvingar barnen att krama farmor om de inte vill, säger Kalle Norwald.
Tips och råd till föräldrar
Om du upptäcker att ditt barn skickat dickpics eller andra bilder utan samtycke.
- Försök förstå varför han eller hon har skickat bilden. Handlar det om ett tafatt försök att flirta, eller handlar det om att skrämmas?
- Förklara att bilderna kan upplevas som obehagliga och kränkande.
- Berätta att det är olagligt både att skicka bilder på sig själv och att sprida bilder på andra utan samtycke.
Om ditt barn har utsatts.
- Det är viktigt att inte skuldbelägga. Fråga hur din dotter eller son mår, hur det kändes att få bilden och hur det känns nu.
- Kontakta skolan om trakasserierna kan kopplas till en annan elev eller om ditt barn behöver få kontakt med elevhälsan. Om det handlar om allvarligare trakasserier kan du också anmäla till socialtjänsten eller polisen.
- Om ditt barn behöver prata med någon utomstående för att få stöd kan hen vända sig till exempelvis Bris, Tjejjouren eller Killfrågor.
I båda fallen.
- Följ upp samtalet! Nöj dig inte med ett snack, ta upp händelsen igen efter ett par dagar.
- Ta hjälp av andra vuxna i din närhet eller vänd dig till ungdomsmottagning om du vill ha stöd.