.FILE 2G 3G 4G 5G
Kvinna och bebis tar en selfie med mobiltelefon.

Tänk på det här innan du delar bilder på ditt barn

Våra sociala medier är nästan som digitala fotoalbum i dag. Men hur okej är barnen med att vi så frikostigt delar med oss av bilder på dem? Och vad ska vi föräldrar tänka på innan vi postar barnbilder på sociala medier?

För många föräldrar är det självklart att dela med sig av fina och roliga bilder på sina barn. Det har ju aldrig funnits härligare personer på den här planeten. Klart att alla vänner och släktingar vi har på Facebook och Instagram ska få ta del av dem! För många som har mor- och farföräldrar som bor långt bort blir bildpostandet också ett smidigt sätt att låta dem följa barnbarnens vardag.  

Två kvinnor sitter i soffa med varisn mobil i handen, vid sidan står ett barn och leker.

Hej pappa och mamma – hur bra nätförebilder är ni?

Barnen har ofta massor av regler för sitt skärmanvändande. Samtidigt passar vi föräldrar på att kolla jobbmejlen mitt i middagen. Finns det anledning för oss vuxna att ta oss själva i kragen?

Men – hur ser egentligen barnen på sina föräldrars generösa delande av bilder? Det har Karin Fängström, psykolog och forskare vid Uppsala universitet, undersökt i en studie tillsammans med sina kollegor. Barnen som deltog var mellan 4 och 15 år.  

Karin Fängström, forskare vid Uppsala universitet

Resultatet var tydligt. 

– Alla barn vill att vuxna frågar innan de postar bilder av dem på sociala medier och att vi lyssnar på svaret. Säger de nej så är det nej, säger Karin Fängström. 

De yngsta tycker sämre om att bli fotade utan lov

Ett resultat som stack ut var att de yngsta barnen tycker mycket sämre om att bli fotograferade utan att först bli tillfrågade. 

– De utsätts förmodligen för det mycket oftare och vi vuxna är nog ofta dåliga på att fråga om lov innan vi tar en bild på dem, säger Karin Fängström. 

Även om de inte kan förklara varför de inte vill att du lägger upp en bild så är det viktigt att vi respekterar deras nej. 

Karin Fängström

Respektera barnets vilja och integritet

I grund och botten handlar det förstås om att respektera barnens integritet. De flesta föräldrar skriver under på att vi vill att barnen ska lära sig att säga nej och att deras nej ska respekteras av andra. Därför är det viktigt att man som förälder inte försöker övertala ett barn som sagt nej när du vill lägga upp en bild på dem

– Även om de inte kan förklara varför de inte vill att du lägger upp en bild så är det viktigt att vi respekterar deras nej, säger Karin Fängström. 

Innan man postar bilder på sina barn bör man alltså fråga dem först. Det kan vara svårt med de minsta barnen, en treåring förstår knappast vad det innebär att posta en bild i sociala medier. För att öva dem i att tänka kring sin integritet kan man ändå börja med att fråga dem om man får ta en bild på dem – och får jag skicka bilden till morfar? Det är mer konkret och lättare för en treåring att relatera till.

– Men när barnen blivit 5-6 år är det fullt rimligt att man frågar om man får lägga upp bilden på Facebook och förklara vad det innebär, säger Karin Fängström.

Integritet är personligt 

Det är viktigt att komma ihåg att integritet är personligt. Vad som upplevs som integritetskränkande kan variera från person till person och alla har rätt att få sina gränser respekterade. För en tonåring kan gränserna många gånger vara mycket snävare än för en vuxen.  

– För en tonåring kan det upplevas som väldigt integritetskränkande att man postar en bild på dem i deras rum utan att först fråga dem. De kanske inte alls är okej med att visa hur deras rum ser ut, säger Karin Fängström. 

Att lägga upp en bild på sitt nakna barn ser de allra flesta som integritetskränkande och olämpligt. Att posta en bild på sitt sjuka barn i en grupp för föräldrar på Facebook för att få hjälp att tolka vilken sorts utslag barnet har kan också vara integritetskränkande - något som kanske inte är lika självklart.

– En bra fråga att ställa sig är "skulle jag vilja att någon postade en bild på mig om jag befann i den här situationen"? Om svaret är nej bör du förmodligen låta bli att posta bilden, säger Karin Fängström.

5 frågor att ställa sig innan man postar bilder på barnen i sociala medier 

  1. Varför delar jag den här bilden? Tänk på att det inte är information om dig själv du delar utan information om ditt barn. 
  2. Skulle du vilja att någon delade en liknande bild på dig själv? 
  3. Skulle ditt barn tycka att det var pinsamt om du delade bilden – nu eller i framtiden? Kan bilden påverka ditt barn negativt på något sätt? Tänk på att bilder alltid finns kvar.
  4. Finns det någon som inte bör se bilden eller få denna information om ditt barn? 
  5. Hur får bilden ditt barn att framstå? Får bilden ditt barn att framstå på ett negativt sätt? Förlöjligas ditt barn?  

Alla föräldrar delar dock inte bilder av sina barn. Är det så att vi är fler som borde följa deras exempel och helt låta bli?  

Profil på ett barn som har hörlurar hängandes över örat.

Är skärmhjärnan vår tids videopanik?

Debatten om hur skärmarna kan påverka våra barns hjärnor har fått mycket utrymme i medierna. Men att skärmanvändande i låg ålder skadar hjärnan ser docent Elza Dunkels inga belägg för. Gissningar och vilda västern, menar hon.

– Ja, om man tycker att det är svårt att ställa sig de här frågorna innan man lägger upp något så kanske det är enklare att helt låta bli. Lägger man inte upp några bilder alls så finns inte heller risken att man råkar kränka sitt barns integritet, säger Karin Fängström. 

Vad säger lagen? 

Vad säger då juridiken om att dela bilder på sina barn? Sedan Barnkonventionen blev svensk lag har barns rätt till integritet stärkts. Rent juridiskt behöver man dock inte ha sitt barns tillstånd att publicera bilder av dem på nätet. It-juristen Ängla Eklund tycker däremot att föräldrar behöver fundera över två saker innan de postar bilder på sina barn: Är bilden integritetskränkande på något sätt? Och vilken information innehåller bilderna?

Ängla Eklund, it-jurist

– Jag tycker absolut inte att man ska vara alarmistisk och jag vill inte säga att man aldrig ska dela bilder på sina barn. Men man måste ha en riskmedvetenhet, säger hon. 

Så var går gränsen för vilken typ av bilder och information som är okej att dela? 

– Skulle du kunna tänka dig att trycka informationen på ett flygblad och dela ut på torget? Om inte kan man fundera över om man ska dela just den bilden, säger Ängla Eklund. 

När bilder på ditt barn sprids utan tillstånd 

En farhåga för många föräldrar är att bilder på deras barn ska få fötter och delas i sammanhang de inte vill. En vanlig missuppfattning är att Facebook och Instagram "äger" bilder som du delar på deras plattformar. Det stämmer dock inte. Enligt användarvillkoren ges de däremot rätt att nyttja bilderna i viss utsträckning.

– Men det är inte plattformarnas användning av bilder som man nödvändigtvis behöver oroa sig för. Däremot innebär varje uppladdning en risk för att någon obehörig använder dem. Det kan förstås vara olagligt, men är något man måste vara medveten om, säger Ängla Eklund. 

Har man ett öppet konto på Instagram så är det bra att vara medveten om att sajter har rätt att “"bädda in" inlägg från Instagram, vilket alltså gör att din bild på ditt barn kan hamna i ett sammanhang du inte har någon kontroll över. Bästa sättet att undvika det är att göra din profil privat. På Facebook skyddar man sina bilder bäst genom att använda sig av de sekretessinställningar som finns. Men även om man gör detta så ska man inte tro att bilderna man delar är omöjliga att komma åt för andra. Det händer ändå att användare får bilder stulna.

Vill man dela med sig av bilder på sitt barn till släktingar är det säkraste att skicka dem direkt till berörd person. Men man bör förstås ändå undvika att skicka bilder som kan vara känsliga – i fall mobilen skulle hamna i orätta händer.

Ängla Eklunds tips om någon använt en bild utan ditt tillstånd:  

  1. Ta kontakt med källan eller plattformen och be dem ta bort bilden.
  2. Är det reklam? Enligt lagen om namn och bild i reklam måste samtycke alltid ges innan en bild på en person används i reklam.
  3. Om du har tagit bilden kan du hävda din upphovsrätt och begära att bilden tas ner samt begära ersättning.
  4. Används bilden i ett kränkande sammanhang, som till exempel på en porrsida? Då är det polisanmälan som gäller. 
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-