.FILE 2G 3G 4G 5G
Bedrägerier i barnens digitala spelvärld
32:03 minuter | 15 mars, 2024

Bedrägerier i barnens digitala spelvärld

Det här avsnittet handlar om bedrägerier i barnens digitala spelvärldar. Hur kan vi som föräldrar hjälpa våra barn att inte bli lurade? Gäster är Lotta Mauritzson från polisens nationella bedrägericentrum och Mikael Jägare, digital kommunikatör och spelexpert.

Barn och unga tillbringar mycket tid på nätet och en stor del av tiden ägnar de åt att spela datorspel. Enligt Internetstiftelsens rapport Svenskarna och internet spelar 9 av 10 barn i åldern 8–19 år datorspel, och det är ungefär lika många flickor som pojkar som spelar. 

Även om barn inte är lika kapitalstarka som vuxna så rör det sig om en del pengar i spelvärlden. Och där det finns pengar finns det även bedragare. 

Hur vanligt är det att barn råkar ut för bedrägerier i spel? 

– Vi på polisen ser egentligen inte speciellt många anmälningar kopplade till spel. Vi har ungefär ett hundratal anmälningar varje år där personer i online-spel har blivit utsatta för rena bedrägerier eller bedrägeriförsök. Men vi upplever att det finns ett stort mörkertal, alltså personer som aldrig anmäler till polisen överhuvudtaget, säger Lotta Mauritzson på Polisen.

Porträtt av Lotta Mauritzson Polisens nationella bedrägericentrum
Lotta Mauritzson, Polisen

Mikael Jägare är till vardags digital kommunikatör i Marks kommun, men började intressera sig för bedrägerier i spel för tio år sedan när hans son blev lurad i ett spel. Sedan dess har han följt utvecklingen av bedrägerier i online-spel och ser att det är vanligt i alla spel där det förekommer pengar.

I vilka spel är det vanligast med bedrägerier?

– Mindre bedrägerier på mindre summor är ganska vanligt inom Roblox till exempel. Men i spel som Counter-Strike och CS:GO (Counter-Strike: Global Offensive) blir värdena väldigt höga ibland, säger han. 

– Det kommer nya spel hela tiden så det är svårt att säga generellt i vilka spel det förekommer mest bedrägerier. Ju mer pengar det handlar om desto fler typer av bedragare kommer spelen att locka, säger Mikael Jägare. 

Vad är det man stjäl i spelen?

Ett barn ligger i soffan med laptop på magen.

Vanliga bedrägerier i barnens digitala värld

Gratis skins, mängder av digital spelvaluta eller favoritinfluencerns tröja till en tiondel av priset. Bedragare på nätet vet hur man lurar barn och unga. Lär dig mer om hur du som vuxen kan rusta barnen med digitalt självförsvar.

För en vuxen publik som inte är insatt i spelvärlden kan det vara svårt att förstå vad det är som värderas i spelen och hur bedrägerierna går till. I spelet Counter-Strike är det största värdet skins, alltså olika föremål i spelet som gör det möjligt att ändra utseende på vapen och spelarfigurer.  

– Man kan jämföra det med gamla Pokémon-kort, eller kort på filmstjärnor som fanns förr. Skins är som vilken annan samlarpryl som helst som har olika värde och är olika populära. Vissa skins i Counter-Strike kan kosta många miljoner idag i rent samlarvärde. Det är väldigt viktigt att man som vuxen inte raljerar och tycker att det här är konstigt, säger Mikael Jägare.

"Det är viktigt att man som vuxen inte raljerar och tycker att det här är konstigt."

Mikael Jägare

Hur går bedrägerier i datorspel till?

– Det finns en uppsjö av olika bedrägerier. Det vanligaste är att barnet luras att skicka sin digitala pryl först innan man har fått betalt. Bedragaren tjatar och säger att jag är ärlig och att barnet kommer att få swish direkt efter. Men så fort barnet har skickat föremålet eller lämnat över sitt konto så försvinner personen och man får aldrig några pengar. 

– Det är scammers som bygger upp förtroende under väldigt lång tid för att sedan knyta ihop säcken, lura någon på pengar och sedan försvinna.

Mikael Jägare varnar också för id-kapning som blir allt vanligare. Det går till så att bedragare först lurar till sig foton på andras id-kort. Sedan används det id-kortet för att bygga förtroende och lura säljare att skicka vapen eller skins innan betalning. 

Triangelbedrägerier eller triangelscams – så går det till

En annan vanlig bedrägeriform är triangelbedrägerier eller så kallade triangelscams. 

Vid ett triangelscam har bedragaren kontakt med två personer samtidigt, och låtsas vara intresserad av att köpa något från person A, och låtsas vilja sälja något till person B. Vad som sedan händer är att person A skickar sin vara (exempelvis ett skin) men pengarna som person B betalar hamnar hos bedragaren och person B får aldrig sin vara. Ofta har bedragaren skapat ett falskt konto som inte går att spåra.

Hur vanligt är det med falska annonser som till exempel utlovar en väldigt stor mängd Robux till ett väldigt lågt pris? 

– Det ökar stort och är nog den vanligaste bedrägeriformen just nu. Det handlar om att man gör kopior av riktiga webbsidor som ser exakt likadana ut som de riktiga. Sedan köper bedragarna Google-annonser så att de hamnar högt upp i sökordningen. Så fort barnet loggar in på en sådan kopia av en sida så blir kontot kapat, eller så byts ens länkar ut inne på spelkontot så att allt som barnet skickar från kontot hamnar hos bedragaren, säger Mikael Jägare. 

Porträtt av Mikael Jägare, expert på spelbedrägerier. Foto: Anders Deros
Mikael Jägare

De falska sidorna är svåra att se skillnad på eftersom de ser ut som de äkta sidorna. Och även om Google brukar plocka bort annonserna är de snart tillbaka igen, konstaterar Mikael Jägare. 

Varför vill bedragarna komma åt barns spelkonto? 

Mikael Jägare konstaterar att det kan finnas många skäl till att bedragarna vill komma åt ett barns spelkonto. 

– Bedragarna kan vilja låtsas vara den egentliga ägaren och få vännerna till kontot att skicka saker eller swisha. Det kan också vara så att det här spelkontot i sig har ett värde beroende på vilken level spelaren har eller hur högt spelaren är rankad. Då kan bedragaren potentiellt sälja kontot vidare för högre belopp. 

Vad ska man tänka på för att skydda sitt spelkonto så att det inte blir kapat?
En viktig fråga för att skydda sitt spelkonto från att bli kapat är att ha ett bra lösenord och inte ge ut lösenordet till andra. 

– När vi är i den digitala världen så behöver vi skydda våra konton så gott det går. En väldigt viktig sak är vilka lösenord vi använder till våra konton. Här behöver föräldrarna hjälpa till att hitta bra lösenord, säger Lotta Mauritzon. 

Och vad är då ett bra lösenord? 

– Det varierar över tid. Men man skulle kunna tänka sig att man använder sig av en lösenordsfras. En melodi som man kanske sjunger tillsammans och tar första bokstaven i varje ord som skulle kunna bli ett bra lösenord. Och att man ser till att ha unika lösenord för sina viktigaste konton.

Vilka är då de här bedragarna i datorspelen?

Mikael Jägare har följt både personer som blivit bedragna och bedragare i många år. Även om det är svårt att generalisera ser han att det finns fyra olika kategorier av bedragare.

  1. Unga spelare som tycker att det är lite spännande att luras.
    De lurar någon digital kompis på något litet belopp. Ofta beror det på att de har hört att man inte kan åka fast och därför vill testa. De bedragarna hittar man nästan alltid och de är ofta väldigt ångerfulla och gör aldrig om det.
  2. Missbrukare med olika typer av narkotikamissbruk.
    De dyker ofta upp även på Blocket eller vart som helst. De hittar på en produkt som de säljer, tar emot betalning och struntar sedan i att skicka produkten. De bryr sig inte om att dölja sin identitet utan är bara ute efter att täcka sitt dagsbehov av pengar. De dyker oftast upp inför storhelger, vid jul och inför sommaren. 
  3. Organiserade bedragare från utlandet.
    De går ofta att känna igen på sättet de använder Google Translate eftersom översättningen vanligtvis inte är helt korrekt. De försöker ofta få in unga spelare på falska sidor för att kapa deras konton och det är många unga spelare som blir lurade.  
  4. Spelmissbrukare som har ett gott rykte i communityn.
    Äldre spelare som har spelat exempelvis Counter-Strike länge och som har gjort massor med byten med skins. De har ett rykte i tradinggrupperna om att vara ärliga personer, men fastnar i ett spelmissbruk.

– Det här är den värsta kategorin pengamässigt där många äldre spelare fastnar i ett missbruk och sedan börjar låna pengar av sin familj. När de möjligheterna täpps till där så går de på sina digitala vänner och börjar låna pengar. Sedan börjar de hitta på att de har grejer att sälja. I och med att de har ett gott rykte i communityn så slutar det oftast med många hundratusen kronor på bara ett par dygn innan de själva inser att det här kommer inte funka. Då mår de inte speciellt bra men har ingen möjlighet att rätta till det, säger Mikael Jägare. 

Om barnet har blivit utsatt för bedrägeri, vad ska man göra då?

Lotta Mauritzon tycker att det är viktigt att anmäla så många bedrägerier som möjligt både till polisen och plattformarna även om det inte leder till konkreta resultat. Det viktiga är att få upp synligheten på hur vanligt det är med spelbedrägerier. 

– Jag tycker att man ska göra en polisanmälan, och jag tycker att man ska anmäla till plattformen. Och gärna kontakta banken också om man har skickat iväg pengar någonstans. Om det gäller betalkortsuppgifter så ska man självklart också spärra kortet, säger hon. 

Det här med att anmäla till plattformarna, funkar det? 

– Det beror ju på plattformen, men i regel funkar det inte, säger Mikael Jägare. De är så skyddade i sina villkor för spelet att de inte behöver göra någonting i princip. På Steam som är den största plattformen för samlande av spel gör de i princip aldrig någonting. De lämnar aldrig ut uppgifter och de samarbetar inte överhuvudtaget. 

Så gör du om ditt barn har blivit utsatt för bedrägeri

  • Om barnet har betalat för något, kontakta banken och se om det går att stoppa överföringen.
  • Om det finns risk att betalkortsuppgifter har delats med bedragare ska du se till att spärra kortet.
  • Gör en polisanmälan och anmäl till plattformen, oavsett om det leder till några åtgärder eller inte.
  • Prata med barnet om det som hänt och förklara, men skuldbelägg aldrig barnet.

Källa: Lotta Mauritzson, Polisen

Hur mycket pengar det rör sig om i normalfallet när barn blir lurade?

Även om det inte rör sig om så stora belopp när barn blir lurade är bedrägerier alltid allvarligt för den som drabbas.

– I de polisanmälningar vi ser rör det sig om några hundra kronor till några tusen. Men det kan vara väldigt mycket pengar för en ung person. De allra största summorna ser vi hos de lite äldre spelarna, säger Lotta Mauritzson. 

Har du några tips på hur man kan stötta sina barn för att de inte ska bli lurade?

Mikael Jägare tycker att föräldrar bör vara mer intresserade och nyfikna på vad barnen gör i spelen, särskilt om det är pengar inblandat. 

– Det handlar om att man ska vara lika intresserad av vad barnet gör i den virtuella världen som i den fysiska världen. Men den bistra sanningen är ju att nästan ingen är intresserad av det och det är svårt att sätta sig in i spelvärlden, säger Mikael Jägare.

Lotta Mauritzson uppmuntrar fler föräldrar att få till en rutin så att barnet kommer till dem och frågar när det är pengar inblandat.

– Jag tänker att samma råd gäller också när man får de här meddelandena med länkar och erbjudanden eller annonser. Att be barnet komma och prata med mig som förälder först. Så att föräldern – med sina vuxna ögon – kan hjälpa sitt barn att navigera i det här, säger Lotta Mauritzson.

Finns det några varningssignaler som föräldrarna kan ha med sig för att prata med barnen? 

– Varningssignaler kan till exempel vara om det börjar röra sig en massa pengar på ett swishkonto. Det behöver inte vara stora belopp. Då kan man tänka sig att det är någonting som händer här, säger Mikael Jägare. 

Han rekommenderar också föräldrar att ha koll på vilka länkar som barnet har varit inne på, framför allt för att det i många spel förekommer annonser för bettingsidor. Här tycker Mikael att man ska komma överens med barnet så att det inte känns som att föräldern snokar. 

Barn med NPF-diagnoser särskilt utsatta för bedrägerier

När det gäller större bedrägerier med mycket pengar inblandat så är det väldigt ofta som det drabbar personer med olika typer av NPF-diagnoser, konstaterar Mikael Jägare 

– Utstuderade bedragare har en förmåga att nosa upp just de personerna och utnyttja dem till max innan det stoppas. Och de här personerna, det kan till exempel vara personer med en ADHD-diagnos, de mår otroligt dåligt efter det här inträffar och de får veta sanningen. 

Det viktigaste när barn blir lurade, oavsett om de har en diagnos eller inte, är att aldrig skam- och skuldbelägga eller skälla på barnet som har blivit utsatt för bedrägeriet. 

– Rådet är att inte skambelägga eller skälla på barnet, utan förklara och prata med barnet. Man får ta det som en lärdom att förhoppningsvis har barnet lärt sig någonting och gör inte om samma sak igen, säger Mikael Jägare.

Hur kan jag som förälder stötta mitt barn för att inte bli lurad i spel?

  • Var intresserad och nyfiken på vad barnet gör på nätet och i spelen.  
  • Gör barnen medvetna om att bedragare finns och hur de jobbar, till exempel med lockande annonser och falska sidor.
  • Kom överens med barnet att fråga dig som förälder först innan det köper eller säljer något.
  • Ha gärna ett separat betalkort för barnets spelande för att säkerställa att beloppen inte kan bli för stora.
  • Skapa säkra lösenord tillsammans med ditt barn och förklara att de inte ska delas med någon.

Fler avsnitt

Om podden Våra barn och nätet

Idag använder barn internet redan i tidig ålder. För dem är det inte längre relevant att dela upp livet i digitalt och analogt. För föräldrar eller vårdnadshavare kan användandet kännas ovant och ibland oroande. I podden Våra barn och nätet samtalar Björn Appelgren och Jannike Tillå från Internetstiftelsen med experter inom en rad olika områden som rör våra barns digitala närvaro. Podden hjälper dig att förstå och intressera dig för barnens liv på internet – och belyser både möjligheter och risker. Tillsammans gör vi barnens uppväxt tryggare och bättre.

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-