.FILE 2G 3G 4G 5G
Ett barn ligger i soffan med laptop på magen.

Vanliga bedrägerier i barnens digitala värld

Gratis skins, mängder av digital spelvaluta eller favoritinfluencerns tröja till en tiondel av priset. Bedragare på nätet vet hur man lurar barn och unga. Och de vanligaste bedrägerierna är att få barnen att köpa saker, ladda ned skadliga program eller lämna ut föräldrarnas kortuppgifter.

En stor del av våra barns liv utspelar sig på nätet. Tack vare internet kan de göra research till den där skoluppgiften, chatta med en ny kompis på andra sidan jorden, livestreama sin favoritgamer eller publicera fortsättningen på Harry Potter på en fanfiction-sajt. Men förutom att vara ett fantastiskt verktyg kan nätet också bli en brottsplats där bedragare ser barn och unga som lätta byten för att lura till sig snabba pengar.

Rusta barnen med digitalt självförsvar

En man och en pojke tar del av internet tillsammans men också var och en för sig

Bästa tipsen för ett starkt lösenord

Hör du till dem som har samma lösenord till Netflix, Instagram och mejlen? Då är det dags att du blir en bättre förebild för dina barn. Här är några tips på vägen!

Precis som vi lär barnen att vara om sig och kring sig i den analoga världen, behöver vi vuxna rusta barnen med en rejäl dos digitalt självförsvar.

– På samma sätt som vi varnar barnen för att det finns faror i trafiken eller ber dem dubbelkolla att de får rätt växel tillbaka när de handlat, behöver vi förbereda dem för livet i den digitala världen, säger Henrik Pallin, kurator och expert på ungas nätanvändning.

För att vi vuxna ska förstå vad som är värt att varna för, är det till stor hjälp om vi tidigt tar del av barnens digitala värld, på samma sätt som vi intresserar oss för barnens övriga liv. Ser du det som en självklarhet att följa med på fotbollsmatchen eller gymnastikträningen? Varför inte sitta med när ditt barn spelar match i Fortnite, tar sig an ett nytt äventyr i Star Stable eller deltar i en challenge på TikTok?

Det här handlar inte om teknik. Det handlar om att visa intresse för ditt barns fritid.

Henrik Pallin, kurator och expert på ungas nätanvändning

Utforska den digitala världen tillsammans med ditt barn

Genom att ge barnen tillgång till den digitala världen tidigt kan du få ett försprång, menar Henrik Pallin.

– Om ditt barn får sin första mobil när hen är 14 år är det väldigt liten chans att du som förälder får vara med. Men om ni börjar tidigt kan ni utforska tillsammans och det blir naturligt för ditt barn att komma till dig om det blir problem.

Kvinna vid köksbord använder mobiltelefon medan hon håller om ett barn.
Två barn ligger på mage bredvid varandra på en soffa framför en laptop.

7 tips på hur du kan hjälpa ditt barn att surfa säkrare

Internet kan ge våra barn många digitala verktyg och möjligheter. Men det skapar också nya utmaningar i vårt föräldraskap. Här är guiden som ger dig tips och råd kring säkerhet kopplat till ditt barns internetanvändande.

Att barnen kommer till dig och frågar när de till exempel får ett meddelande från en främling eller en skum länk skickad till sig, är en viktig nyckel till att minska risken att bli lurad på nätet, menar Henrik Pallin.

Lotta Mauritzson, som arbetar som samordnare på polisens nationella bedrägericentrum, håller med.

– Det sker alltmer bedrägerier i den digitala världen. Och även om barn inte är den största målgruppen för just it-brott är det jätteviktigt att barn och ungdomar förstår riskerna, säger Lotta Mauritzson.

– Vi behöver lära barnen att ha ett kritiskt förhållningssätt till allt som händer på nätet. De kan aldrig veta vem som sitter bakom tangentbordet. Det är lika viktigt som alla andra färdigheter som vi lär barnen för att de så småningom ska kunna stå på egna ben, säger hon.

Bedrägerier i barnens digitala spelvärld

Det här avsnittet handlar om bedrägerier i barnens digitala spelvärldar. Hur kan vi som föräldrar hjälpa våra barn att inte bli lurade?

Så, vilka är de vanligaste bedrägeriförsöken som riktas mot barn? Och hur kan vi hjälpa dem att skydda sig?

Bedrägerier som lurar barnen till digitala köp

Ofta är brottsplatsen ett spel, en social app eller en köp- och säljsajt. Det kan till exempel handla om att någon kontaktar ditt barn och erbjuder obegränsat med Robux, som är en digital valuta på den mycket populära spelplattformen Roblox. Bedrägeriförsöken kan ske genom en lockande reklam på Tiktok, ett chattmeddelande via Discord, eller via en privatperson på Facebook Marketplace som vill sälja ett plagg som inte finns.

Gemensamt för dessa erbjudanden är att de ofta är utformade för att locka till snabba pengaöverföringar, exempelvis via Swish. Det kan också handla om influencers som lurar sina följare att ringa ett betalnummer för att exempelvis komma med i en livesändning. Varje samtal kostar många kronor och barnet har en väldigt liten chans att komma fram. Här kan det vara värt att känna till att det är förbjudet att rikta direkta köpuppmaningar till barn.

Exempel på en bluffannons som utlovar obegränsat med Robux. I själva verket startar en prenumeration som kostar 75 kr i veckan.
Två personer sitter och tittar på en läsplatta tillsammans, den ena pekar och visar den andra något på skärmen.

Känn igen falska annonser

Annonser på nätet kontrolleras sällan innan de läggs upp. Det medför att falska annonser blivit ett vanligt sätt för bedragare att försöka lura dig på pengar, kortuppgifter eller infektera din dator med virus. Därför är det viktigt att kunna känna igen en falsk annons.

– Vi behöver lära barnen att det krävs väldigt mycket för att någon ska vilja ge bort något till dem. Kom överens med barnet om att hen alltid kommer och hämtar dig innan hen köper något via nätet. Prata tillsammans med barnet om huruvida erbjudandet känns rimligt och diskutera risken att bli lurad, säger Henrik Pallin.

4 vanliga bluffar i Roblox

  1. Barnet luras att betala för något inne i spelet, men får inte den digitala varan de betalt för.
  2. Barnet får ett erbjudande att köpa Robux billigt via en länk i chatten, men får inga Robux efter betalning.
  3. Barnet får ett erbjudande om gratis eller billiga Robux och luras att logga in med sitt lösenord på en falsk sida – och får hela sin Roblox-profil kapad.
  4. Barnet luras av en falsk annons som utlovar obegränsade mängder Robux, men i själva verket startar en dyr prenumeration som barnet måste betala.

Här kan du se hur SVT:s reporter Tea Lange råkar ut för de tre första bluffarna i listan.

Bedragare som försöker att lura till sig lösenord via falska webbsidor

En människa är lättare att hacka än en maskin. Och ett barn kan vara särskilt lätt att manipulera. Genom tävlingar, erbjudanden och bluffmeddelanden luras barn att uppdatera sina kontouppgifter eller klicka på länkar som tar dem till falska sidor där de uppmanas att logga in. Syftet är att komma åt lösenord till olika konton. Genom att kapa exempelvis ett sociala medie-konto kan bedragaren sedan utge sig för att vara barnet, kontakta alla vänner de har och be dem föra över pengar eller lura dem på annat sätt.

På många falska webbsidor uppmanas besökaren också att dela kortuppgifter. Här är syftet ofta att komma över föräldrarnas information och att köpa saker i förälderns namn.

Två barn sitter och tittar på sina mobiler vid ett fönster.

Allt ditt barn behöver veta om virus och skadlig kod

Gömda bakom spelappar, lockande annonser och roliga tävlingar. Skadlig kod paketeras ofta som en kul present och kriminella drar sig inte för att utnyttja barns nyfikenhet.

Bedrägerier för att få barnen att ladda ned skadliga program

Ett annat sätt att komma över information är att locka barnen att ladda hem skadliga appar och program. Det finns många olika varianter, till exempel spionprogram som kan stjäla lösenord och kortuppgifter när man knappar in dem på olika sajter.

– Lär barnen att komma till dig innan de klickar på länkar och annonser eller installerar program. Då kan ni tillsammans prata om eventuella varningstecken. Ett tips är också att ha olika enheter för olika syften. Låt inte ditt barn ladda ned spel och appar på mobilen eller datorn där du också har din jobbmejl med sekretessbelagda uppgifter. Ett tips är att ha en familjeenhet – till exempel en gemensam Ipad eller telefon som är till för underhållning och spel men fri från privata och känsliga uppgifter, säger Henrik Pallin.

Försök att lura till sig föräldrars kortuppgifter

"Du behöver bara fota din mammas kontokort och skicka till mig" eller "fyll i siffrorna på din pappas betalkort så får du en gratis iPhone". Så kan det låta när bedragare försöker använda barn för att lura till sig föräldrarnas kortuppgifter. Arbetsinsatsen för barnet är minimalt, och den utlovade belöningen stor. Det är en svår kombination att motstå om man inte vet bättre.

Men det finns sätt att skydda sig genom att prata med barnen. Kom ihåg – är ditt barn yngre kan du också behöva förklara att kortuppgifterna är kopplade till riktiga pengar och hur stor skada det kan göra att ge den informationen till någon annan.

– Vi behöver lära barnen att kontokortsuppgifter är bland det viktigaste vi har. Om barnet delar uppgifterna med andra kan bedragare tömma familjens bankkonto. Prata om vad ni behöver pengar till i familjen, att det här är pengar som används för att handla mat och betala hyra. Om bedrägeriet skett med dina kortuppgifter går det ofta att få pengarna tillbaka, men processerna kan ta lång tid, säger Henrik Pallin.

Bubblare: Deepfake-bedrägerier, penningtvätt och bank-id

Någon håller i en mobil med bank-id på skärmen och ett kreditkort i andra handen.

Så skyddar du din e-legitimation

Om du inte skyddar din e-legitimation på rätt sätt så kan den missbrukas av bedragare. I den här kursen får du lära dig hur du skyddar din e-legitimation.

Genom att använda sig av så kallad deepfake-teknik kan bedragare manipulera filmat material så att det ser ut som att en person gör och säger något de inte gör. Det kan vara en Youtube-idol som uppmanar sina följare att skänka pengar till ett behjärtansvärt ändamål, till exempel.

– Det här är en ny typ av bedrägerier som dykt upp den senaste tiden. Återigen gäller det att lära barnen att ha ett kritiskt förhållningssätt, säger Lotta Mauritzson på polisen.

Lotta Mauritzson från polisen
Lotta Mauritzson, samordnare på polisens nationella bedrägericentrum

På polisen kommer man också i kontakt med barn som pressats eller lurats att delta i penningtvätt, genom att till exempel få pengar swishade till sig som de sedan ska swisha vidare till ett annat konto mot att de får behålla en liten summa för sig själva.

Här är det viktigt att berätta för barnen att det är brottsligt att låna ut sitt konto, speciellt när man inte vet var pengarna kommer ifrån.

Lotta Maurtizson, Polisen

Bedrägerier som kapar barnets identitet – id-kapning

För äldre barn som har bank-id förekommer också risk för id-kapning. Prata med ditt barn om att bank-id och andra e-legitimationer är en värdehandling och att barnet måste behandla dem som det. Det viktigaste du behöver förklara för ditt barn är att:

  • Aldrig dela koden till bank-id med någon annan.
  • Aldrig låta någon annan använda ditt bank-id.
  • Aldrig använda ditt bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig.

5 gyllene regler att dela med barnen

  • Undvik att klicka på länkar från okända avsändare! Hämta en vuxen om du är osäker.
  • Dela aldrig dina koder eller lösenord med andra – hur bra kompisar ni än är.
  • Berätta alltid för en vuxen om någon frågar om pengar eller kontouppgifter. Och fråga alltid innan du köper något.
  • Låter dealen för bra för att vara sann? Då är den troligen det.
  • Installera aldrig nya program eller appar utan en vuxen.

Så gör du om du blivit utsatt för bedrägeri

Om ditt barn ändå blivit utsatt för bedrägeri gäller det att agera snabbt. I första hand är det till banken ni hör av er för att spärra eventuella kort, ju tidigare desto större chans att stoppa pengarna. Efter det ska brottet anmälas till polisen.

– Även om vi inte alltid lyckas få fast bedragaren är det viktigt att vi får information om vad som händer på nätet så att vi kan prioritera våra resurser på rätt sätt, säger Lotta Mauritzson på polisen.

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-