Tiden då vi lät vårt telefonmodem ringa upp och till slut släppa ut oss på internet är sedan länge förbi. I dag är internet något som oftast bara finns där via nätverkssladden, mobilnätet eller wifi-nätet. Och tekniken bakom är så raffinerad att vi sällan märker av den.
Vi kopplar upp allt fler saker mot internet. Om hemdatorn från början var vår enda internetanslutna enhet kopplar vi i dag upp allt ifrån mobiltelefoner och surfplattor till lampor och smarta högtalare. Alla dessa enheter kommunicerar med serverdatorer som står utspridda i världen.
Men hur kommer egentligen bilderna från Instagram till mobilen eller musiken från Spotify till den smarta högtalaren?
Principen är densamma oavsett vilket innehåll det handlar om – men vägen som innehållet tar varierar. När du besöker en webbplats i din dators webbläsare skickar datorn en förfrågan till webbplatsens webbserver, alltså den dator där webbplatsinnehållet ligger lagrat.
Din förfrågan skickas som så kallade paket, vilket egentligen bara är ettor och nollor som kombineras på ett strukturerat och standardiserat vis. Dessa paket skickas först genom ditt eget hemnätverk till din router. Från din router skickas paketen vidare i din internetoperatörs nät.
Nio av tio nätverksproblem skulle lösas om du använde en kabel i stället.
Måns Jonasson
Paket som skickas i en blixtsnabb process
Men webbplatsen som du vill besöka ligger med högsta sannolikhet i en annan internetoperatörs nät. För att få paketen dit behöver de färdas via många olika routrar som kopplar samman de olika näten. Ingen enskild router har koll på var alla internets datorer befinner sig, men det behöver de heller inte ha. Paketen som du skickar är märkta med webbserverns IP-adress. Utifrån den kan routrarna avgöra ungefär var webbservern befinner sig och i vilken riktning paketen bör skickas. Man kan jämföra med hur vi avgör vart vi ringer utifrån ett telefonnummers landskod och riktnummer.
– Det här är inget som du som användare kan påverka. Du skickar iväg ditt paket till din operatör och sedan är det upp till dem att se till att paketet tar nästa steg i kedjan, säger Måns Jonasson, internetexpert på Internetstiftelsen.
Så hittar datorn rätt
Tänk om du var tvungen att komma ihåg långa sifferkombinationer till alla webbplatser du besöker? Tack vare domännamnssystemet behöver du inte göra det.
Paketen färdas hundratals kilometer men processen tar ändå bara en bråkdel av en sekund. Och när de till slut når fram till det nät där webbservern finns ser internetoperatören för just det nätet till att de hamnar rätt. Webbservern får då reda på att du vill se just den webbsidan du efterfrågat och svarar med att skicka tillbaka webbsidans innehåll i många små paket, precis på samma sätt, fast istället adresserade till din dators IP-adress. Där byggs all data ihop till text och bilder och din webbläsare kan visa webbsidan för dig.
Egna uppkopplingen kritiska biten
Men vad beror det på, och vems fel är det egentligen, om det inte visas någon webbsida på din skärm? Felet kan visserligen ligga var som helst i kedjan, men det mest sannolika är att det ligger nära dig. Internet i sig är nämligen konstruerat så att det kan parera möjliga fel när paketen skickas. Det så kallade TCP-protokollet numrerar alla paket och säkerställer att paketen kommer fram.
– Det finns ingen central punkt som alla paket måste passera. Finns det flera vägar att välja så ska systemet välja den mest effektiva vägen. Det är en ganska avancerad process och näten tweakas hela tiden, säger Måns Jonasson.
Tack vare sättet som internet länkas samman blir kommunikationen alltså väldigt driftsäker. Den kritiska biten är i stället din egen uppkoppling. Här finns nämligen inga alternativa vägar, som vanlig konsument har du i regel bara ett internetabonnemang och en enda fast uppkoppling. Det kan exempelvis vara via nätverkskabel i ett stadsnät, via ett kabel-TV-modem i ett flerbostadshus eller via en fiberomvandlare i en villa. Om uppkopplingen bryts, eller om din internetoperatör får en driftstörning, försvinner din enda väg ut på internet.
Kabel löser många nätproblem
Din nätoperatör kan så klart ha en driftstörning. Men den trådlösa uppkopplingen hemma hos dig är en vanlig felkälla.
– De flesta använder wifi och felen ligger nästan alltid där. Till exempel släpper vissa väggar igenom radiovågor, andra inte. Moderna energisnåla fönster har ett tunt lager av silver för att stoppa värme, vilket också stoppar wifi-signalen. Wifi är en förhållandevis ny teknik och den är väldigt komplicerad, säger Måns Jonasson.
Som tur är har du ofta valmöjligheter när det kommer till anslutningar inom ditt eget hemnätverk. Om den trådlösa anslutningen till datorn trilskas kan du byta till en trådbunden anslutning.
– Många nätverksproblem skulle lösas om du använde en kabel i stället, säger Måns Jonasson.
Och är du uppkopplad med din mobil hemma och får problem finns alltid möjligheten att stänga av mobilens wifi och i stället surfa via mobilnätet. En annan universallösning som alltid är värd att prova vid nätproblem är att starta om routern – eller den enhet du har problem att surfa med.