Falska webbsidor används främst för att lura av dig personliga uppgifter som lösenord, koder och kortuppgifter. De kan också användas för att få dig att ladda hem spionprogram och annan skadlig kod. Bedrägerier via falska webbsidor och webbplatser omsätter miljontals svenska kronor varje år.
I den här kursen få du lära dig hur du känner igen en falsk webbsida och hur du kan undvika att hamna på en.
Bedragare kan väldigt enkelt skapa webbsidor som ser ut som din bank, en myndighet eller ett välkänt företags webbsida. Men det finns fler kännetecken som kan avslöja falska webbsidor.
Kom ihåg att inte lita på logotyper. Sådana är enkla att klippa in.
Det bästa sättet att avslöja falska webbsidor är att undersöka vilken huvuddomänen är i webbadressen. Huvuddomänen är den sista delen av en webbadress före eventuella snedstreck.
En falsk webbsida kan aldrig ha samma huvuddomän som den äkta webbsidan, under förutsättning att det finns ett hänglås i adressfältet. Om du inte vet vilken huvuddomän som är den rätta kan du söka efter organisationens namn på nätet. Falska webbsidor kan aldrig hamna högst upp i sökresultatet, bortsett från eventuella annonser längst upp.
Kom ihåg att bedragare också försöker efterlikna den äkta webbsidans webbadress eller huvuddomän genom att byta ut svårupptäckta bokstäver, till exempel ett m i stället för rn.
Det är smidigt att handla på nätet, men om du hamnar i en falsk nätbutik finns risken att du lämnar ifrån dig dina kortuppgifter utan att ens reflektera över det.
Det vanligaste sättet att hamna på falska webbsidor är att klicka på länkar i bluffmejl och bluff-sms. Bedragarna är skickliga på att göra oss nyfikna, oroliga eller glada med olika påhittade ärenden.
Du kan ofta kontrollera vart länkar leder genom att hålla muspekaren på länken utan att klicka på den. På mobilen kan du ofta göra samma sak genom att trycka och hålla ned fingret på länken utan att släppa.
Bedragare kan ringa och uppmana dig att surfa in på falska webbsidor för att ladda hem appar och program, eller dela personlig information.
En annan av bedragarnas metoder för att leda dig till falska webbsidor är falska webbannonser och pop up-fönster.
Fundera alltid på om annonsens erbjudande är rimligt, och hur det är formulerat. Seriösa företag ger inte bort saker gratis, och de lovar inte att göra dig rik fort. Din dator har inte heller virus bara för att det står så på en webbsida.
Tänk på att det kan finnas falska annonser både på sociala medier och seriösa webbsidor. Många annonser förhandsgranskas inte av någon människa.
Läs en relaterad artikel
Så avslöjar du falska webbsidor
Ta en till snabbkurs
Känn igen falska annonser
Känn igen bluff-mejl