.FILE 2G 3G 4G 5G
Man med hatt med dator och fötterna i poolen. Se Netflix utomlands

Därför kan du inte se på Netflix och SVT Play på utlandsresan

Med ett enormt utbud och favoritserien ett knapptryck bort har streamingtjänsterna förändrat vårt tv-tittande i grunden. Men varför kan vi ibland inte se våra favoritserier från hotellrummet på utlandssemestern?

Förklaringen finns i strömningstjänsternas avtal – och det finns teknik för att komma runt begränsningarna.

I dag styr vi verkligen vad, hur och när vi vill titta på tv. Kanske sträckkollar vi en ny, hyllad serie på helgen eller kopplar av med ett avsnitt strax innan vi ska sova. Och tiden då en kanalkrock på bästa sändningstid kunde borra ett djupt hål i familjens fredagsmys är långt borta. Nu finns favoritprogrammet hos play-tjänsterna och kan strömmas när du vill.

Den som vill ha samma tittarvanor och utbud på utlandsresan kan däremot stöta på problem. Många svenska play-kanaler och svenska strömningstjänster är nämligen begränsade för tittare som ansluter från utlandet, speciellt om man befinner sig utanför EU:s gränser. Det kan verka märkligt. Du betalar ju trots allt för dina tjänster oavsett om du är hemma eller på semester.

Avtalen begränsar möjlighet att titta från utlandet

Det finns så klart en förklaring. De som driver strömningstjänsterna behöver teckna avtal med rättighetsinnehavarna för de program, filmer och serier som de vill visa. När de tecknar avtalen finns det bland annat begränsningar kring hur länge och för vilken publik som de får visa det aktuella innehållet. En serie som du ser via din strömningstjänst hemma kan alltså ligga under ett annat avtal och en helt annan strömningstjänst i det land du semestrar i.

Den som betalar för innehållstjänster online i sitt hemland ska ha tillgång till dem på till exempel semester i ett annat EU-land.

Men som EU-medborgare har du också stöd i en EU-förordning om portabilitet, som infördes 2018. Reglerna innebär att den som betalar för innehållstjänster online i sitt hemland, till exempel strömningstjänster för film och tv, också ska ha tillgång till dem på till exempel semester eller tjänsteresa i ett annat EU-land.

EU-förordningen rör alltså innehåll som du betalar för. SVT:s finansiering via public service-avgiften räknas inte som en betaltjänst och därför gäller inte de här reglerna för SVT Play. Vilket material du kan eller inte kan se utomlands styrs i stället av hur SVT:s rättighetsavtal ser ut för respektive program, film eller serie.

Geoblockering – så funkar det

Utanför EU är risken att du får problem med sin strömningstjänst betydligt större. Att geografiskt begränsa innehåll till ett visst lands användare kallas geoblockering och fenomenet är långt ifrån nytt. Samma begränsningar har påverkat de som tar emot tv via parabol i flera decennier. Problemet har bara blivit tydligare med åren i och med att vi har tillgång till internet vart vi än reser.

För att inte bryta mot sina avtal behöver strömningstjänsterna se till att du som tittar befinner dig i ”rätt” land. Det gör de via din IP-adress, det vill säga den unika identitet på internet som din dator eller din router har blivit tilldelad av internetoperatören. Din IP-adress avslöjar inte exakt var du befinner dig, men den berättar ungefär varifrån och från vilket land du ansluter till strömningstjänsterna. Det innebär att om du ansluter från en svensk IP-adress till en svensk strömningstjänst så är det fritt fram. Om IP-adressen däremot hör hemma i till exempel USA får du troligen nobben.

Måns Jonasson, internetexpert på Internetstiftelsen
Måns Jonasson, internetexpert på Internetstiftelsen

Måns Jonasson, internetexpert på Internetstiftelsen, konstaterar att geoblockeringen som tanke egentligen strider mot den bärande idén för hur internet är konstruerat – nämligen att en klient ska kunna ansluta till alla servrar över hela nätet utan begränsningar.

Kvinna sitter vid bord med sin mobil i handen och ser bekymrad ut

Vilka lagar gäller egentligen på internet?

Internet har gjort det lättare än någonsin att kommunicera och köpa varor från hela världen. Men vilka lagar som gäller på nätet är långt ifrån självklart.

– Nätet har inga landskoder eller geografiska begränsningar. Så de tjänster som tillhandahåller geoblockering gör det baserat på var den som tillhandahåller IP-adresser är baserad, vilket inte alltid stämmer med verkligheten. På så sätt är geoblockering något som går mot tanken på ett fritt och öppet internet där tjänster fritt kan konkurrera med varandra, säger Måns Jonasson.

Geoblockering är något som går mot tanken på ett fritt och öppet internet där tjänster fritt kan konkurrera med varandra.

Måns Jonasson

VPN – ett lagligt sätt att komma runt blockeringen

Går det då inte att komma runt den här geoblockeringen då? Jo, faktiskt.
Med hjälp av en så kallad VPN kan du få en strömningstjänst att tro att du befinner dig i Sverige, fast du egentligen ligger på en hotellsäng i USA. En VPN, Virtuellt Privat Nätverk, fungerar som en krypterad nätverkstunnel. När du startar VPN-appen på din dator eller mobil tunnlas all trafik från den via VPN-tjänstens svenska servrar. För strömningstjänsten ser det ut som att det är VPN-servrarna som vill strömma film, och strömningstjänsten kan inte se att videoströmmen skickas vidare till ditt hotellrum i USA.

Som användare är det helt logiskt att vilja använda en VPN-tjänst för att komma runt alla möjliga konstgjorda blockeringar på nätet.

Måns Jonasson

Men är det verkligen okej att så att säga ”låtsas” att man befinner sig i ett annat land än man faktiskt gör? Ja, i Sverige, resten av EU och i de flesta andra länder är VPN-tekniken laglig. En VPN är trots allt något som både höjer integriteten och stärker säkerheten. Play-kanalernas och strömningstjänsternas användarvillkor kan samtidigt säga att de inte tillåter anslutning via VPN. De kan dessutom blockera kända VPN-servrars IP-adresser.

– Som användare är det helt logiskt att vilja använda en VPN-tjänst för att komma runt alla möjliga konstgjorda blockeringar på nätet. Det kan behövas inte bara för att komma in på strömningstjänster som blockerat vissa länder, utan också för att komma åt tjänster som felaktigt uppfattat att du befinner dig på en plats där du inte egentligen är. Eller för att komma åt information där andra lokala lagar som inte ens gäller dig har blockerat innehållet, säger Måns Jonasson.

Flera användningsområden för VPN

Det finns fler användningsområden för VPN och förmodligen har du kommit i kontakt med tekniken på ditt jobb. Många företag driver sina egna VPN-servrar så att medarbetarna kan ansluta till företagsnätverket när de jobbar på distans. Det höjer också säkerheten för medarbetarna om de ansluter från publika wifi-nät.

Som privatperson är det också en bra idé att skaffa en VPN-tjänst av säkerhetsskäl. Men det är viktigt att välja rätt bland alla olika alternativ. Ett oseriöst VPN-företag kan spionera på sina användare och sälja deras surfvanor, så se till att göra en ordentlig bakgrundskoll innan du väljer VPN-tjänst.

Strömma favoritprogrammet utomlands – så funkar de populäraste tjänsterna

HBO Max

Enligt HBO Max användarvillkor är tjänsten främst avsedd att användas i ditt hemland, alltså området där du skapat ditt konto. Du kan också använda tjänsten om du tillfälligt befinner dig i ett annat land där HBO Max finns, men utbudet kan variera.

Netflix

För Netflix gäller enligt tjänstens användarvillkor att du i första hand kan se deras innehåll i det land du har registrerat ditt konto. Under en viss tid ska utbudet vara detsamma som hemma, men kan efter ett tag variera beroende på i vilket land du befinner dig. Detta är i sin tur beroende av vilka avtal de har för sitt innehåll i respektive land.

SVT Play

Eftersom SVT Play finansieras via public service går den utanför EU-förordningen om portabilitet. Det regelverket rör betalda tjänster. SVT Play är tillgänglig i hela världen, men vissa program kan ändå bara ses i Sverige. Begränsningarna beror på vilka rättigheter SVT har avtalat för sitt material, vilket kan hindra dem från att visa vissa program utanför Sverige.

Fotnot: Hur andra strömningstjänster fungerar utomlands kan du hitta i villkoren för respektive tjänst.

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-