.FILE 2G 3G 4G 5G

Investeringsbedrägeri

Ämnen

Investeringsbedrägeri är en typ av bedrägeri där kriminella lurar privata investerare att köpa falska eller värdelösa värdepapper. Investeringsbedrägerier inleds ofta över telefon eller genom annonser på webben och sociala medier.

Vad är ett investeringsbedrägeri?

Investeringsbedrägerier inleds oftast på internet genom annonser på webben eller i sociala medier. Ett investeringsbedrägeri kan också starta med ett bluffmejl eller att bedragaren ringer upp personer. Erbjudandena är oftast osannolikt bra och framställs som väldigt exklusiva.

De som ringer är ofta (men inte alltid) engelsktalande och utger sig för att vara mäklare eller rådgivare. Enligt polisen är det i många fall organiserade brottsnätverk som ligger bakom investeringsbedrägerierna.

Värdepapprena som bedragarna vill sälja är ofta mycket svåra att värdera eller saknar värde helt. Ofta handlar det om amerikanska aktier i så kallade OTC-bolag. Det är ofta små bolag som inte uppfyller kraven för att handlas på vanliga börslistor, men som ändå går att handla med via en del mäklare. Att investera i sådana aktier innebär alltid en stor risk.

Det är också vanligt att investeringsbedrägerier innehåller erbjudanden om att investera i olika former av kryptovalutor som till exempel Bitcoin.

Investeringsbedragarna letar ofta efter sina tilltänkta offer i olika offentliga register. På så sätt kan de rikta in sig på personer som har en viss erfarenhet att investera i värdepapper, småföretagare, personer som fått ärva en större summa pengar och de som fått en hög skatteåterbäring.

Varningstecken för investeringsbedrägerier

Följande kan vara varningstecken för ett investeringsbedrägeri:

  • Bedragarna lockar med tillgång till marknader som annars bara är tillgängliga för professionella placerare.
  • Bedragarna garanterar vinst eller lovar osannolikt hög avkastning på kort tid.
  • Bedragarna hänvisar till förfalskade nyhetsartiklar från kända tidningar. Detta kan avslöjas genom att du själv går till tidningens officiella webbplats och kontrollerar att artikeln verkligen finns där.
  • Erbjudandet är tidsbegränsat. Bedragarna vill att du ska agera under stress så att du inte hinner tänka efter.
  • Investeringen har internationell anknytning.
  • Investeringen är i kryptovalutor (till exempel Bitcoin) eller så kallade NFT-projekt (till exempel digital konst).
  • Investeringen påstås skötas av en så kallad handelsrobot som sägs göra vinst genom att förutspå rörliga marknader, till exempel handel med valutor eller råvaror.
  • Bedragarna hänvisar ofta till påkostade webbplatser och broschyrer.
  • Företaget saknas i Finansinspektionens register över företag som har tillstånd att erbjuda finansiella tjänster.
  • Företaget finns med på Finansinspektionens varningslista.

Om du misstänker att du blir utsatt för ett investeringsbedrägeri

Tacka aldrig ja till ett investeringserbjudande direkt i telefonen. Rådfråga alltid din bank och kontrollera all information du får. På Konsumenternas Bank- och finansbyrås webbplats finns tips på vilken information du ska kolla upp. Säkerställ att företaget du kontaktats av inte finns med i Finansinspektionens register över företag som har tillstånd att erbjuda finansiella tjänster. Om du drabbats av ett investeringsbedrägeri ska du alltid polisanmäla.

Lär dig mer om hur du skyddar dig mot investeringsbedrägerier

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-