.FILE 2G 3G 4G 5G
En bild på moln

Säkerhetskopiera bilderna på mobilen

De flesta av oss använder idag mobilen som sin enda kamera, och det är därför oerhört viktigt att säkerhetskopiera regelbundet. Lär dig mer om hur du på enklaste sätt flyttar upp bilderna till molnet för trygg förvaring.

ordlista vanliga internetord internetkunskap

Molntjänst

En molntjänst är en it-tjänst som tillhandahålls över internet. Det kan till exempelvis vara lagring och möjlighet att dela materialet med andra över internet.

Att våra mobiler förvandlats till fullfjädrade kameror gör det oumbärligt med bra rutiner för säkerhetskopiering. En borttappad mobil leder inte längre bara till att vår kontaktlista och några meddelanden går förlorade. Det leder också till att vi blir av med våra oersättliga foton och filmer, åtminstone om vi inte har bra säkerhetskopior på dem. 

I ett tidigare reportage skrev vi om hur lätt du säkerhetskopierar din dator. Att säkerhetskopiera våra mobilbilder är ännu enklare. Google och Apple vet hur värdefulla våra bilder är och har gjort det enkelt för oss säkerhetskopiera dem för en låg eller obefintlig kostnad. 

Säkerhetskopiera med Google Foto

Google Foto är Googles dedikerade tjänst för hantering, delning och säkerhetskopiering av foton och videoklipp. Den är tillgänglig som en app för både Android och Iphone. Via den appen kan vi säkerhetskopiera upp till 15 GB med foton och videoklipp helt utan kostnad. Om utrymmet inte räcker kan vi också utöka lagringsytan.

Dagens mobilbilder tar cirka 3 MB utrymme (exakt storlek varierar mellan olika mobiler och deras inställningar). 15 GB räcker för 5 000 sådana 3 MB-bilder.

Google Foto-appen på Iphone
Aktivera säkerhetskopiering av fotografier och videoklipp med Google Foto.
En kvinna håller uppmobilen för att ta en bild.

Så skyddar du din mobil

Har du tänkt på hur mycket värdefull information du bär runt på i din mobiltelefon? En mobil må vara dyr, men värdet av själva prylen är inte nånting i jämförelse mot det du har i den. lär dig hur du kan skydda din mobil från intrång.

Bland inställningarna för säkerhetskopiering kan vi välja mellan Originalkvalitet och Hög kvalitet. Om vi växlar över till det sistnämnda alternativet får vi säkerhetskopiera hur många foton och filmer vi vill utan att det kostar en enda krona. Då komprimerar nämligen Google våra foton och filmer, vilket innebär att de molnlagrade versionerna får något lägre bildkvalitet jämfört med originalen på mobilen.

Fotografiernas upplösning sänks också till som mest 16 megapixel och videoklippens dito sänks till Full HD (1080p). Denna gratismetod är, per definition, ett sämre val än säkerhetskopiering av originalfilerna, men det är helt klart ett bättre val än ingen säkerhetskopia alls.

Säkerhetskopiera med Icloud

Genom åren har Apple erbjudit många olika lösningar för säkerhetskopiering av bilder. Tidigare lösningar som Icloud-bildström orsakade stor förvirring, men dagens lösning är både lättförståelig och välfungerande. 

Genom att slå på Icloud-bilder i Iphonens Icloud-inställningar överförs alla våra foton och videoklipp till Apples moln. Där ligger de permanent lagrade i originalkvalitet (utan kvalitetssänkande extrakomprimering). Vi kan välja om vi också vill behålla filerna i originalkvalitet på mobilen eller om vi vid utrymmesbrist vill ersätta de lokala originalen med lågupplösta kopior.

Inställningar för Icloud-bilden på Iphone.
Aktivera säkerhetskopiering av fotografier och videoklipp med Icloud.

För denna tjänst tillkommer en kostnad. Apple ger alla Icloud-användare 5 GB gratis lagringsutrymme, men om det inte räcker får vi också uppgradera utrymmet.

Kontrollera säkerhetskopiorna

Oavsett hur vi säkerhetskopierar våra bilder bör vi säkerställa att säkerhetskopieringen fungerar. Vi bör därför, på regelbunden basis, kontrollera att de senaste fotografierna och videoklippen har laddats upp till vår säkerhetskopieringstjänst. Detta är framförallt viktigt vid användning av Google Foto på Iphone, eftersom Iphones strömsparfunktioner begränsar aktiviteten för appar som körs i bakgrunden. Eventuella uppladdningsproblem löser vi genom att helt enkelt öppna appen (så att säkerhetskopieringen triggas) och säkerställa att Bakgrundsuppdatering tillåts. Det gör vi genom att öppna Inställningar och välja Google Foto.

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false

-