.FILE 2G 3G 4G 5G
En bild på moln

Säkerhetskopiera bilderna på mobilen

De flesta av oss använder idag mobilen som vår enda kamera. Det är därför oerhört viktigt att vi säkerhetskopierar våra foton regelbundet. Lär dig mer om hur du på enklaste sätt flyttar upp bilderna till molnet för trygg förvaring.

Ordlista med ordet ordlista uppslaget i Svenska Akademiens ordlista.

Molntjänst

En molntjänst är en it-tjänst som tillhandahålls över internet. Det kan till exempelvis vara lagring och möjlighet att dela materialet med andra över internet.

Efter att våra mobiler förvandlades till fullfjädrade kameror har goda säkerhetskopieringsrutiner blivit viktigare än någonsin. En borttappad mobil leder inte längre bara till att vår kontaktlista och några meddelanden går förlorade. Det leder också till att vi blir av med våra oersättliga foton och filmer, åtminstone om vi inte har bra säkerhetskopior på dem. 

I ett tidigare reportage skrev vi om hur lätt vi säkerhetskopierar våra datorer. Att säkerhetskopiera våra mobilbilder är ännu enklare. Google och Apple vet hur värdefulla våra bilder är och har gjort det lätt för oss säkerhetskopiera dem för en låg eller obefintlig kostnad. 

Säkerhetskopiera med Google Foto

Google Foto är Googles dedikerade tjänst för hantering, delning och säkerhetskopiering av foton och videoklipp. Den är tillgänglig som en app för både Android och Iphone. Via den appen kan vi säkerhetskopiera upp till 15 GB med foton och videoklipp helt utan kostnad. Om utrymmet inte räcker kan vi också utöka lagringsytan.

Dagens mobilbilder tar cirka 3 MB utrymme (exakt storlek varierar mellan olika mobiler och deras inställningar). 15 GB räcker för 5 000 sådana 3 MB-bilder.

Aktivera säkerhetskopiering av fotografier och videoklipp med Google Foto.
Aktivera säkerhetskopiering av fotografier och videoklipp med Google Foto.
En kvinna håller uppmobilen för att ta en bild.

Så skyddar du din mobil

Har du tänkt på hur mycket värdefull information du bär runt på i din mobiltelefon? En mobil må vara dyr, men värdet av själva prylen är inte nånting i jämförelse mot det du har i den. lär dig hur du kan skydda din mobil från intrång.

Förr i tiden erbjöd Google obegränsad kostnadsfri foto- och videolagring. Nackdelen med det erbjudandet var att fotona och videoklippen omkomprimerades, vilket gjorde att de förlorade bildkvalitet. Nu har Google slutat erbjuda denna obegränsade möjlighet. Alla filer som laddas upp tar plats i anspråk. (Filerna som laddades upp under tiden som Google erbjöd obegränsad foto- och videolagring tar ingen plats.)

Även om Google inte längre erbjuder obegränsad lagring finns komprimeringsalternativet kvar. I Google Foto-appens säkerhetskopieringsinställningar kan vi välja mellan originalkvalitet och spara lagringsutrymme. Det sistnämnda alternativet låter bilderna ligga kvar i originalkvalitet på mobilen medan säkerhetskopiorna i molnet komprimeras för att ta mindre plats. De omkomprimerade bilderna duger fortfarande för delning på sociala medier, i och med att dagens sociala medier komprimerar bilderna ännu hårdare.

skärmdump på hur man väljer kvalitet på bilder i mobilen.

Google Foto-appen på Android visar alternativen "originalkvalitet" och "spara lagringsutrymme". Google Foto kan säkerhetskopiera originalfilerna eller omkomprimerade versioner av fotona och filmerna för att spara lagringsutrymme.

Säkerhetskopiera med Icloud

Genom åren har Apple erbjudit många olika lösningar för säkerhetskopiering av bilder. Tidigare lösningar såsom Icloud-bildströmmen orsakade stor förvirring. Det var en hybridlösning som säkerhetskopierade våra foton tillfälligt till molnet i väntan på att de skulle synkas till våra datorer. Apple lade ned Icloud-bildströmstjänsten i juli 2023 och erbjuder sedan dess enbart en mer traditionell säkerhetskopieringstjänst som sparar permanenta kopior av våra foton och videoklipp i molnet.

Vi aktiverar Apples moderna säkerhetskopieringstjänst genom att öppna Inställningar, klicka på vårt namn, gå vidare till Icloud, klicka på Bilder och välja att synkronisera vår Iphone. Vi kan välja om vi också vill behålla filerna i originalkvalitet på mobilen eller om vi vid utrymmesbrist vill ersätta de lokala originalen med lågupplösta kopior.

Aktivera säkerhetskopiering av fotografier och videoklipp med Icloud.
Aktivera säkerhetskopiering av fotografier och videoklipp med Icloud.

Apple erbjuder 5 GB kostnadsfritt lagringsutrymme. Om utrymmet inte räcker kan vi utöka det upp till 2 TB (2000 GB).

Säkerhetskopiera integritetsvärnande

När vi säkerhetskopierar våra foton och videoklipp till molnet bör vi tänka på integritetskonsekvenserna. Både Google och Apple säkerhetskopierar filerna över krypterade anslutningar så att ingen utomstående person kan få tillgång till dem. Google och Apple själva har dock åtkomst till våra filer.

Kort efter släppet av IOS 16 (2022) började Apple erbjuda en funktion som kallas Avancerat dataskydd. Den låter oss kryptera våra säkerhetskopierade foton och videoklipp så att inte ens Apple kan se dem. Funktionen är avstängd som standard. Vi aktiverar den genom att öppna Inställningar, klicka på vårt namn, gå vidare till Icloud och välja att aktivera Avancerat dataskydd.

Genom att aktivera Avancerat dataskydd kan vi säkerhetskopiera våra foton och videoklipp till Apples moln utan att ge Apple åtkomst till dem.
Genom att aktivera Avancerat dataskydd kan vi säkerhetskopiera våra foton och videoklipp till Apples moln utan att ge Apple åtkomst till dem.

Google erbjuder tyvärr ingen motsvarande funktion för Android. Om vi vill säkerhetskopiera våra foton och videoklipp utan att Google kan se dem måste vi använda en tredjepartstjänst. Schweiziska Tresorit är ett exempel på ett molntjänstföretag som erbjuder en sådan tjänst.

Kontrollera säkerhetskopiorna

Oavsett hur vi säkerhetskopierar våra foton och videoklipp bör vi säkerställa att säkerhetskopieringen fungerar. Vi bör därför, på regelbunden basis, kontrollera att de senaste fotografierna och videoklippen har laddats upp till vår säkerhetskopieringstjänst. Detta är framförallt viktigt vid användning av Google Foto på Iphone, eftersom Iphones strömsparfunktioner begränsar aktiviteten för appar som körs i bakgrunden. Eventuella uppladdningsproblem löser vi genom att helt enkelt öppna appen (så att säkerhetskopieringen triggas) och därefter säkerställa att Appaktiviteter i bakgrunden tillåts. Det gör vi genom att öppna Inställningar och välja Google Foto.

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-