.FILE 2G 3G 4G 5G
Guide

Jag får oönskade virusnotiser eller reklamnotiser 

Bedragare försöker ofta att lura användare att deras mobil eller dator har infekterats virus. Bedragarna kan exempelvis skicka falska notiser till datorns eller mobilens webbläsare. Notiser som säger att "din mobil är infekterad" eller att "ditt antivirus har upphört att gälla" är exempel på sådana bluffnotiser.

Gemensamt för alla falska virusnotiser är att de kommer från din webbläsare, inte din antivirusapp. Om notisen visar att den kommer från din webbläsare, till exempel Chrome eller Firefox, kan du vara säker på att det är en bluffnotis. Dessa notiser är helt ofarliga och dyker upp eftersom du har råkat ge en bedräglig webbplats rätten att skicka notiser (även kallat notifikationer eller aviseringar).

Rensa bort falska virusnotiser eller reklamnotiser

Om virusvarningarna kommer från din webbläsare är det inget tecken på infektion. Du behöver då bara göra en enda sak.

  • Öppna webbläsarens inställningar och sök efter inställningarna för "notiser", "notifikationer" eller "aviseringar". Där finner du en lista med webbplatser som får skicka notiser till dig. Ta bort alla webbplatser som du inte känner igen.
  • Om du är osäker på vilka webbplatser som du bör ta bort kan du ta bort allihop. Webbplatserna som du vill få notiser från kommer att fråga dig igen.

Om virusvarningarna kommer från din dators eller mobils antivirusprogram är det ett tecken på en faktisk infektion. Läs mer om hur du åtgärdar detta i våra guider Jag misstänker att jag har fått virus på min dator och Jag misstänker att jag har fått virus på min mobil.

Var detta till hjälp?

false
-