.FILE 2G 3G 4G 5G
Guide

Min dator har blivit krypterad och jag ombeds betala en lösensumma

Så kallade utpressningstrojaner är virus, eller skadeprogram, som krypterar datorns filer. För att återställa filerna till läsbart skick behövs ett lösenord. Om du har drabbats av en utpressningstrojan ser du troligtvis ett meddelande där utpressarna kräver en lösensumma, ofta i någon kryptovaluta, för att ge dig det rätta lösenordet.

Om du drabbats av en utpressningstrojan

  • Koppla bort datorn från nätverket för att förhindra spridning.
  • Betala inte lösensumman.
  • Om du säkerhetskopierar din dator regelbundet kan du återställa datorn till så som den var före infektionen. Läs säkerhetskopieringsappens instruktioner noga. Om du har säkerhetskopierat datorn till en extern hårddisk får du inte ansluta hårddisken innan säkerhetskopieringsappens instruktioner säger att du ska göra det. Annars är risken att även säkerhetskopiorna utpressningskrypteras.
  • Vissa utpressningstrojaner har knäckts så att filerna går att återställa utan att betala. Ladda upp utpressningsmeddelandet till Europols tjänst No More Ransom för att få reda på om dina filer går att återställa.
  • Om du saknar en säkerhetskopia, och No More Ransom inte har någon lösning, måste du återställa datorn och ominstallera operativsystemet (till exempel Windows eller Mac OS). Då försvinner alla filer.
  • Du kan be en datortekniker att byta datorns lagringsenhet innan du återställer datorn. Då kan du spara den utpressningskrypterade lagringsenheten om utpressningstrojanen skulle knäckas någon gång i framtiden. Tyvärr går det inte att byta lagringsenhet på alla bärbara datorer.
  • Polisanmäl utpressningen genom att ringa 114 14 eller besöka din polisstation.

Många antivirusföretag som säljer antivirusappar har en supporttjänst för sina kunder. Om du betalar för en antivirusapp kan antivirusföretagets support eventuellt hjälpa dig med återställningen, så att du minimerar risken för att också infektera säkerhetskopiorna. Mer information om säkerhetskopiering finns i vår artikel Säkerhetskopiera datorn innan det är för sent.

Var detta till hjälp?

false
-