.FILE 2G 3G 4G 5G
Guide

Jag misstänker att jag har fått virus på min mobil

Risken för att du får ett virus på din mobil är lägre än att du får ett virus på din dator. Än så länge har både Iphone- och Android-mobiler varit skonade från stora virusutbrott. Samma sak gäller surfplattor som kör Ipad OS och Android.

Även om det är osannolikt att du drabbas av virus på mobilen kan du få upp falska varningar som påstår att mobilen är infekterad. Läs mer om detta i våra guider Jag får virusvarningar i kalendern och Jag får oönskade virusnotiser eller reklamnotiser. Du kan lära dig mer om hur du skyddar din mobil i vår kurs Så skyddar du din mobil.

Kännetecken på att din mobil kan ha infekterats av virus

  • Du får en varning från Androids inbyggda antivirus Play Protect eller från en antivirusapp som du själv har installerat.
  • Räkningen för ditt mobilabonnemang visar kostnader för samtal som du inte själv har ringt eller för meddelanden som du inte själv har skickat.
  • Det dyker upp nya appar som du inte själv har installerat och som inte heller kommer från mobiltillverkaren (till exempel Samsung eller Apple).
  • Mobilen envisas med att växla till appar utan att du har bett om det.
  • Batteriet laddas ur orimligt snabbt eller mobilen blir orimligt varm. Ifall du inte har bytt batteri på två år är det fullt rimligt att batteriet laddas ur snabbt. Batterier är förbrukningsvaror som blir sämre på att hålla laddning i takt med att de slits.

Rensa bort virus från mobilen

Här följer instruktioner på hur du rensar bort virus från mobilen. Se även guiderna Jag får virusvarningar i kalendern och Jag får oönskade reklamnotiser eller virusnotiser.

Om Androids inbyggda antivirus Play Protect varnar för en skadlig app bör du avinstallera appen omgående. Samma sak gäller ifall du får en virusvarning från en antivirusapp som du själv har installerat.

  • Om du har en Android-mobil kan du installera en kompletterande antivirusapp från Androids appbutik Google Play. En sådan antivirusapp kan söka igenom mobilen om det inbyggda Play Protect-skyddet skulle ha missat någon skadlig app. Var noga med att välja en antivirusapp från ett etablerat företag som du litar på. Om du har en Iphone kan du bortse från denna punkt eftersom säkerhetsappar för IOS inte kan skanna efter virus.
  • Om problemen kvarstår kan du återställa mobilen till fabriksinställningarna. Då försvinner allt på mobilen, inklusive dina egna filer. Kom ihåg att säkerhetskopiera dina filer innan du återställer mobilen. Om du brukar säkerhetskopiera din mobil till Icloud (Iphone) eller Google Drive (Android) kan du återställa mobilen från en säkerhetskopia som togs innan mobilen blev infekterad.

Var detta till hjälp?

false
-