Beställ genom att skicka ett mejl till oss där du fyller i hur många exemplar du vill ha, på vilket språk och vilken adress de ska skickas till. E-post: info@internetstiftelsen.se
Broschyren finns på följande språk:
- svenska
- engelska
- arabiska
Broschyrens innehåll
Broschyren innehåller information om hur de vanligaste bedrägerierna går till och hur du kan skydda dig.
Du kanske har hört begreppet nätfiske. Det är ett samlingsnamn för när bedragare försöker lura dig att dela med dig av din personliga information. Bedragare kan använda kontaktvägar såsom mejl, sms och telefon.
För att lura dig är det vanligt att bedragarna som kontaktar dig låtsas jobba på en bank, en myndighet eller ett välkänt företag eller organisation. Bedragarnas ärenden varierar, men av olika anledningar uppmanas du nästan alltid att klicka på en länk eller att öppna en bifogad fil i ett mejl.
Bedragarna kan också be dig att dela koder från din bankdosa, använda din e-legitimation eller ladda hem ett program från nätet. För att du ska följa uppmaningen försöker bedragarna stressa dig med sina påhittade ärenden och de spelar ofta på dina känslor genom att göra dig nyfiken, glad eller orolig.
Undvik att bli lurad på nätet och hjälp andra bli säkrare på nätet – beställ broschyren och dela med dig av kunskapen.
Snabbkurser i säkerhet
Ta en kurs i säkerhet på nätet – varje kurs avhandlar ett ämne inom området och tar mellan 4 och 8 minuter att genomföra.
Skydda dig mot bluffmejl
Bluffmejl är ett av de vanligaste sätten som bedragare använder på internet. Målet är att lura dig på pengar och personliga uppgifter eller sprida skadlig kod.
Skydda dig mot bluffsamtal
Telefonbedrägerier blir allt vanligare och metoderna allt mer sofistikerade. Bedragarna är ofta skickliga och de vill lura dig på pengar och personliga uppgifter.
Skydda dig mot falska webbsidor
Bedrägerier via falska webbsidor omsätter miljontals svenska kronor varje år. Bedragare kan väldigt enkelt skapa webbsidor som ser ut som din bank, en myndighet eller ett välkänt företag.
Så skapar du starka lösenord
Använder du också lösenord som 123456, qwerty och password? Sluta med det! De är usla ur säkerhetssynpunkt. Här får du lära dig hur du kan skapa starka lösenord.
Avslöja falska profiler på sociala medier
Sociala medier är fantastiskt på många vis. Men det är också en plats där bedragare kan skapa falska profiler för att lura dig på pengar och personliga uppgifter.
Så hanterar du dina lösenord säkert
Ett starkt lösenord ska vara långt, ovanligt, opersonligt och unikt. I den här kursen får du lära dig hur du hanterar lösenord på ett säkert sätt, och kommer ihåg dem.