Annonser på nätet kontrolleras sällan av människor innan de läggs upp. Det medför att falska annonser blivit ett vanligt sätt för bedragare att försöka lura dig på pengar och kortuppgifter, eller att infektera din dator med virus och andra skadeprogram.
I den här kursen får du lära dig att känna igen falska annonser.
Falska annonser är ett problem på sociala medier. Det finns många varianter, men med kritiskt tänkande kommer du långt. Fundera alltid på följande punkter:
Bedragare kan enkelt skapa falska konton och låtsas vara företag för att deras falska annonser ska se mer trovärdiga ut.
Så här kan du undersöka användarkontot:
Om du upptäcker en misstänkt användare ska du anmäla det till den aktuella plattformen.
En annan plats där falska annonser ofta dyker upp är begagnatsajter. Bedrägerier med begagnatannonser handlar nästan uteslutande om att du ska betala för en vara som aldrig levereras.
Tänk på följande när du handlar begagnat på nätet:
Kom ihåg att stora seriösa andrahandsaktörer ofta har ett bättre säkerhetsarbete och erbjuder säkrare betalningslösningar.
Risken att exponeras för falska annonser finns också när du surfar runt på webben, även när du besöker seriösa webbplatser. Många webbplatser väljer inte annonser själv utan upplåter annonsytor till annonsnätverk som lägger dit personanpassade annonser. Sådana annonser har sällan granskats av en människa.
Det bästa skyddet är att alltid bedöma annonsers rimlighet och att aldrig klicka på misstänkta annonser.
Kom ihåg:
Det finns falska annonser och pop up-fönster som påstår att din dator är infekterad av virus. Dessa meddelanden är falska. Om du klickar på dem och följer uppmaningarna riskerar du att infektera din dator med virus och andra skadeprogram.
Sunt förnuft och källkritik räcker långt, men det är också viktigt att skydda i förebyggande syfte.
Läs en relaterad artikel
Så avslöjar du falska webbsidor
Ta en till snabbkurs
Skydda dig mot falska webbsidor
Undvik kortbedrägerier