.FILE 2G 3G 4G 5G
En man och en pojke tar del av internet tillsammans men också var och en för sig

Bästa tipsen för ett starkt lösenord

Hör du till dem som har samma lösenord till Netflix, Instagram och mejlen? Då är det dags att du blir en bättre förebild för dina barn. Här är några tips på vägen!

Trots all värdefull information vi samlar om oss själva på nätet är vi generellt rätt usla på att skydda den. Men precis som vi behöver (åtminstone försöka) vara goda förebilder för våra barn i övriga livet behöver vi vara det i den digitala världen. Har du varit dålig på att skapa starka lösenord fram tills nu? Lugn, nu har du chans att stärka din cybersäkerhet tillsammans med ditt barn.

Uppmuntra barnet att välja ett eget lösenord

Ett bra tillfälle att börja är när ditt barn vill starta ett nytt konto, till exempel för att spela ett spel.

– Gör det tillsammans med ditt barn. Uppmuntra barnet att fundera och välja lösenord, säger Henrik Pallin.

Kvinna och flicka, båda med vita tröjor, tar en bild tillsammans med en mobilkamera och skrattar.

Vi vuxna är ofta ganska enkelspåriga när det kommer till lösenord. Här har vi all möjlighet att uppmuntra våra barns fantasi och påhittighet. Men ett fantasifullt lösenord är kanske inte helt lätt att komma ihåg. Ett tips är därför att skriva upp det och förvara det på ett säkert ställe.

Två barn ligger på mage bredvid varandra på en soffa framför en laptop.

7 tips på hur du kan hjälpa ditt barn att surfa säkrare

Internet kan ge våra barn många digitala verktyg och möjligheter. Men det skapar också nya utmaningar i vårt föräldraskap. Här är guiden som ger dig tips och råd kring säkerhet kopplat till ditt barns internetanvändande.

Som föräldrar behöver vi hjälpa våra barn att hålla koll på lösenorden, på samma sätt som vi håller koll på extranyckeln till cykeln om de skulle tappa bort den.

– Det finns massvis med bra ställen att förvara lösenord på. Under rubriken "mina lösenord" i anteckningsappen i mobilen är inte ett av dem. Här får man vara lite klurig, säger Henrik Pallin.

Ha extra koll på lösenordet till mejlen

Att ha unika lösenord för varje konto är en stark rekommendation. Och är det ett enda lösenord man ska lära sitt barn att vara extra försiktig med så är det lösenordet till mejlen.

E-posten är navet till alla dina inloggningar. Genom mejlen kan du återställa lösenorden till de flesta konton. Om en hacker får tag på det har de plötsligt tillgång till alla dina tjänster.

Henrik Pallin, kurator och expert på barns nätanvändning

– Om en hacker får tag på det har de plötsligt tillgång till alla dina tjänster. Håll koll på mejlen och de varningar som apparna skickar ut. Var det jag som loggade in här? Eller var det någon annan?

En klunga av hänglås utomhus

Så hanterar du dina lösenord säkert

Ett starkt lösenord ska vara långt, ovanligt, opersonligt och unikt. I den här kursen får du lära dig hur du hanterar lösenord på ett säkert sätt, och kommer ihåg dem.

Risken att någon annan loggar in på dina appar och tjänster ökar förstås om du delar ditt lösenord med en kompis. Här har det visat sig att barn och unga är särskilt oförsiktiga. Det är till exempel vanligt att barn ber kompisen logga in på deras Snapchat-konto för att hålla igång en så kallad Snapchat-streak, en ovärderlig räknare som håller koll på hur många dagar i rad du och din kompis chattat med varandra. Är familjen på skärmfri vecka i fjällen riskerar streaken att gå om intet. Med tanke på att kompisrelationer kan ta slut är det viktigt att prata med ditt barn om vilka risker det medför att dela sina inloggningsuppgifter med andra.

– Har du samma lösenord till flera konton? Har du information där som du inte vill kommer ut? Den här typen av frågor är viktiga att diskutera med sina barn, säger Henrik Pallin.

Att använda kompisens mobil eller dator för att logga in på olika tjänster innebär också en risk att dina konton missbrukas och att information hamnar i fel händer. Även om du kommer ihåg att logga ut kan den lånade enheten vara inställd på att autospara lösenord. Det finns också risk att enheten är infekterad med spionprogram och annan skadlig kod.

Använd en lösenordshanterare

Idag används i allt större utsträckning lösenordshanterare som hjälper dig och ditt barn, både att skapa säkra lösenord och att hålla ordning på dem.

Tänk också på att vara försiktig med att dela dina egna lösenord med ditt barn. Ett gemensamt lösenord till familjens Netflix-konto kanske kan vara okej men däremot bör du undvika att dela lösenordet till din mejl eftersom det lätt kan komma på villovägar.

Kvinna och barn sitter i en säng och tittar tillsammans på en mobil.

För att skapa engagemang och uppmuntra sitt barn till mer säkerhetstänk på nätet är det bra om du själv är insatt och uppdaterad.

Äldre man sitter framför dator, på skärmen syns lista över svaga och starka lösenord.

Så skapar du starka lösenord

Använder du också lösenord som 123456, qwerty och password? Sluta med det! De är usla ur säkerhetssynpunkt. Här får du lära dig hur du kan skapa starka lösenord.

4 tips till starkare lösenord – att dela med ditt barn

Ett unikt lösenord för varje tjänst!

Världens bästa lösenord kan bli världens sämsta om du använder det till allt. Läcker lösenordet till en tjänst har den som vill göra intrång plötsligt tillgång till alla dina tjänster. Se därför till att ha olika lösenord för olika tjänster.

Använd ovanliga och opersonliga lösenord!

Glöm Sommarlov2023 eller Belieber4Ever. Ett starkt lösenord är ovanligt och innehåller ingenting som kan kopplas till dig som person.

Tänk långt när det gäller lösenord!

Ju längre ett lösenord är desto svårare är det att knäcka, ett lösenord bör ha minst 12 tecken. Genom att tänka i fraser blir lösenordet lättare att komma ihåg än ett gäng bokstäver och siffror huller om buller. Med fyra slumpmässigt valda ord kommer du långt.

Använd tvåfaktorsautentisering!

Om ditt barn är äldre, och du tror hen klarar av det, hjälp barnet aktivera tvåfaktorsautentisering på viktiga tjänster såsom mejl och sociala medie-konton.

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-