.FILE 2G 3G 4G 5G
Två barn ligger på mage bredvid varandra på en soffa framför en laptop.

7 tips på hur du kan hjälpa ditt barn att surfa säkrare

Nätet och våra digitala verktyg innebär att våra barn har en värld av möjligheter, bara ett knapptryck bort. Men det skapar också nya utmaningar i vårt föräldraskap. Här är guiden som ger dig tips och råd kring säkerhet kopplat till ditt barns internetanvändande. 

I den här texten hittar du svar på sju vanliga frågor föräldrar har kring sina barns internetanvändning. Klicka på länkarna här nedanför för att komma direkt till svaret på respektive fråga.

  1. Hur kan jag hjälpa mitt barn att bli bättre på att skydda sig från skadlig kod och attacker?
  2. Vilka program och inställningar finns för föräldrakontroll och är de bra att använda?
  3. Var riskerar barn att kontaktas av vuxna som vill dem illa och hur kan jag göra för att skydda mitt barn? 
  4. Hur ska jag prata med mitt barn kring köp i appar och hantering av pengar i den digitala världen? 
  5. Hur ska jag tänka kring att ha tillgång till barnens lösenord? 
  6. Hur ska jag tänka kring barnens integritet när de är ute på nätet? 
  7. Hur gör jag om mitt barn blir utsatt för kränkningar eller mobbning på nätet? 

1. Hur kan jag hjälpa mitt barn att bli bättre på att skydda sina enheter och tjänster från skadlig kod och attacker?

Lär barnen att vara uppmärksamma när de surfar på nätet så att de lär sig att känna igen – och hantera – skadliga länkar. Att de ska få gratis mobiltelefon eller Robux till Roblox om de klickar på en viss länk är oftast lika osannolikt som det låter. Det slutar i stället ofta med att du drar på dig ett virus. Och får du meddelanden från någon du inte känner igen med en länk som ser konstig ut – klicka inte.

Här kan det också vara smart att lära barnen att komma till dig som förälder och be om hjälp att undersöka länkar och meddelanden. Då kan ni gemensamt komma fram till om det om länken eller meddelandet är seriöst.

Se också till att det finns ett fungerande och uppdaterat virusskydd installerat på datorn.

Två unga tjejer sitter i ett fönster med varsin mobil i handen.

Så pratar du med ditt barn om gromning – utan att skamma

Att prata med barn om sexuella övergrepp på nätet är svårt. Rädda barnens psykolog, tipsar om hur du gör för att förebygga och få till en dialog med ditt barn.

Det finns en rad olika typer av innehållsfilter för barns datorer och i mobilen. Ett alternativ som fungerar för många föräldrar med små barn är Google safe search.

2. Vilka program och inställningar finns för föräldrakontroll och är de bra att använda?

– Det kommer man väldigt långt med som förälder. Har man yngre barn så slår man på det i barnens enhet, för att filtrera bort oönskat innehåll, säger Henrik Pallin, kurator och expert på ungas nätanvändande.

Youtubes barnanpassade version Youtube Kids är ett annat alternativ som vänder sig till barn under 13 år. Där är innehållet anpassat till mindre barn, filmer som anses olämpliga bortsållade och reklamen gallrad. Tänk dock på att kontrollsystemet framför allt är automatiserat och därför aldrig kan vara helt säkert.

Det finns också andra baksidor och problem med filter, till exempel överfiltreringsrisken som kan göra att man inte kommer åt det man vill komma åt. Ett annat problem med filter är att de kan ge en falsk trygghet.

Vill du läsa mer om så kallade porrfilter specifikt så hittar du mer information i artikeln "Därför kommer inte ett filter skydda ditt barn mot porr".

3. Var riskerar barn att kontaktas av vuxna som vill dem illa och hur kan jag göra för att skydda mitt barn? 

Här gäller det att vara uppmärksam på framför allt onlinespel med chattfunktion och olika sociala medier. Men vi behöver inte göra det så komplicerat. Har du möjlighet så är det en bra idé att vara med från början och hjälpa till i spelet eller andra nättjänster. Då blir man som förälder tidigt en aktiv del av den digitala vardagen i stället för att övervaka.  

– Om du som förälder till yngre barn tycker att chattfunktionen är otäck, då kan ni komma överens om att när de vill spela så vill du att hen ropar på dig när hen får ett meddelande. Så hjälps ni åt, säger Henrik Pallin, kurator och expert på ungas nätanvändande. 

Barn som står lutat mot ett träd med mobilen i handen.

Man kan också vara öppen med att det kan vara ett villkor för att få spela ett visst spel eller använda till exempel sociala medier. Ju yngre barnen är, desto lättare är det också att få dem att gå med på den typen av överenskommelser. Det är inte konstigare än utanför skärmarna.  

Ett barn ligger i soffan med laptop på magen.

Vanliga bedrägerier i barnens digitala värld

Gratis skins, mängder av digital spelvaluta eller favoritinfluencerns tröja till en tiondel av priset. Bedragare på nätet vet hur man lurar barn och unga. Lär dig mer om hur du som vuxen kan rusta barnen med digitalt självförsvar.

– Det är samma sak om dina barn till exempel vill baka och ni kommer överens om att “när det är dags för att använda mixern så får ni ropa på mig”, säger Henrik Pallin. 

Det kommer alltid finnas vuxna som vill barn illa, till exempel genom gromning – när en person tar kontakt med barn i sexuellt syfte. Enligt SVT-artikeln "Gromningbrott dubblas i anmälningar" rapporterar polisen om att det här ett brott som blivit mer vanligt och ofta är det just på chattforum eller spelsajter som den första kontakten sker. Läs mer på Polisens webbplats om sexualbrott mot barn på nätet.

Men ha också med dig att barn som tillbringar mycket tid på de här plattformarna också blir duktiga på att identifiera dem som inte hör hemma där. Speciellt när barnen blir lite äldre. Det är inte alltid lätt för vuxna att fejka barns språk och jargong. 

4. Hur ska jag prata med mitt barn kring köp i appar och hantering av pengar i den digitala världen? 

Ha ett generellt snack med dina barn om säkerhet kring kort- och kontouppgifter, till exempel om varför man aldrig någonsin ska fotografera eller lämna ut kontouppgifter till någon. Förklara hur enkelt bedragare kan göra enorm skada med en bild på mammas eller pappas kontokort, trots att det i deras ögon kan verka oskyldigt.  

Att sätta sig in i hur föräldrakontrollen fungerar kan vara lite tidskrävande, men ger dig som vårdnadshavare samtidigt ett sätt att hitta en bra lösning som fungerar just för er och inte begränsar barnens användande för mycket. Apple har till exempel numera sett till att man kan aktivera så att det inte går att genomföra köp utan föräldrars tillstånd. 

Prata också om att pengarna i den digitala världen är precis lika mycket värda som i världen utanför. Ett sätt att hjälpa barnen att förstå det kan till exempel vara att låta hen köpa sitt drömskin i Roblox för sin veckopeng.  

Men försök också att inte nedvärdera dina barns köp i den digitala världen. Det kan betyda väldigt mycket för ett barn hur det till exempel ser ut i ett spel som hen lägger mycket tid på, även om vi vuxna inte alltid förstår värdet. Tänk på de digitala köpen som till exempel dagens motsvarighet till dåtidens hockey- eller kändiskort.  

5. Hur ska jag tänka kring att ha tillgång till barnens lösenord? 

Lösenord är lätta att glömma, inte minst för barn. Som vårdnadshavare behöver man ha extranyckeln även till det digitala livet, precis som att det är vi som föräldrar som håller koll på extranyckeln till barnens cyklar.  

Som vanligt är det bra att ha dialog med sitt barn kring även detta. Till exempel kan man när barnet får sin första mobiltelefon ge sitt barn ansvar att hantera den, men med förbehållet att du som förälder har lösenordet till exempelvis appbutiken. På så sätt vet barnet att hen också kan behöva visa upp hur hen har använt mobilen om något händer. 

En person sitter framför datorn och håller upp sin hand där lösenordet qwerty syns.

Är det inte dags att bry dig lite mer om dina lösenord? 

De flesta av oss är ganska dåliga på att hantera våra lösenord. Men genom några enkla åtgärder kan du minimera risken för att någon ska komma över dem – och därmed också ditt digitala liv.

Lär också barnen hur viktigt det är att vara försiktig med sitt lösenord, för att inte bli så sårbara för intrång. Lär dem att skapa bra lösenord och att inte ha samma lösenord på alla sina konton.  

Det kan också vara smart att lära barnen hur tekniken fungerar. Om man till exempel loggar in på Snapchat på en enhet så loggas du automatiskt ut på en annan. Märker du att den loggar ut lite väl ofta är det förmodligen dags att byta lösenord. Då riskerar de heller inte att ett syskon smygläser deras meddelanden från läsplattan när de sitter med mobilen.  

6. Hur ska jag tänka kring mitt barns integritet när hen är ute på nätet? 

Redan när barnen är små kan man förklara att andra faktiskt inte behöver veta vem hen är för att ha roligt på nätet tillsammans. Självklart ska man inte uppmuntra barnet att ljuga om vem hen är, men försök att lära barnet att hitta rätt balans i vad man avslöjar om sig själv och vad man låter bli att berätta.  

– Hur mycket behöver man egentligen veta om varandra för att kunna spela det där spelet tillsammans? Det är ganska lite. Hur gammal man är, om ens det behövs, säger Henrik Pallin, kurator och expert på ungas nätanvändande. 

Här kan man också vara med barnen och välja en profilbild och användarnamn till spelet eller appen som du som förälder tycker är lämpligt. Så det inte blir förnamn, efternamn och vilken gata man bor på.  

– Man kan ha en bild med pannan och favoritkepsen. Det säger mycket om vem man är som person, säger Henrik Pallin.  

Flicka med långt hår som går med hängande huvud. Nätmobbning. Internetkunskap

Så upptäcker du om ditt barn är utsatt för nätmobbning

Att bli mobbad på nätet är lika smärtsamt som att bli utsatt på skolgården – med skillnaden att du inte alltid vet vem som ligger bakom och hur många som ser.

Det är också viktigt att lära barnen hur bilder och annan information finns kvar på nätet för alltid, för att tidigt skapa medvetenhet kring vad de själva delar med sig av. 
 

7. Hur gör jag om mitt barn blir utsatt för kränkningar eller mobbning på nätet? 

Vår yttrandefrihet ger oss möjlighet att uttrycka oss fritt även på nätet, men det betyder självklart inte att vi får kränka eller skada varandra. Det är viktigt att lära våra barn.  

Och samma lag gäller på nätet som utanför, till exempel mobbning eller förtal. Upptäcker du att ditt barn blir kränkt eller utsatt är det förstås viktigt att stötta ditt barn, men också att ta det vidare. På de flesta sajter och spel finns en administratör eller ansvarig som ska se till att allt går schysst till och att det inte förekommer något olagligt på sajten.

Är kränkningen allvarlig eller om du misstänker att ditt barn utsatts för ett brott så gör en polisanmälan. Då får också sajtens ansvariga möjlighet att ta fram information om det som hänt. Mycket på nätet går också enkelt att spara, som skärmdumpar och meddelanden, så se till att samla den informationen.  

Fler hjälpsamma artiklar

Ett barn sitter med en smartphone och gör grimaser.

5 tips för ditt barns första mobiltelefon

Att få en egen mobiltelefon är många barns högsta önskan. Ur säkerhetssynpunkt finns faktiskt stora poänger med att gå med på det. Men med egna prylar kommer eget ansvar.

Två barn sitter och tittar på sina mobiler vid ett fönster.

Allt ditt barn behöver veta om virus och skadlig kod

Gömda bakom spelappar, lockande annonser och roliga tävlingar. Skadlig kod paketeras ofta som en kul present och kriminella drar sig inte för att utnyttja barns nyfikenhet.

En man och en pojke tar del av internet tillsammans men också var och en för sig

Bästa tipsen för ett starkt lösenord

Hör du till dem som har samma lösenord till Netflix, Instagram och mejlen? Då är det dags att du blir en bättre förebild för dina barn. Här är några tips på vägen!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-