.FILE 2G 3G 4G 5G
Ett barn sitter i en fåtölj och tittar på sin ipad.

Så hjälper du ditt barn att skydda sina digitala pengar

I dagens samhälle blir pengar allt mer digitala. Samtidigt är bedrägerierna i den digitala miljön många och även barn kan drabbas. Dessutom är köpuppmaningar i appar vanligt förekommande. Hur kan vi hjälpa våra barn att skydda sina digitala pengar och hur ska vi prata om pengar med våra barn?

Bedrägerier i barnens digitala spelvärld

Det här avsnittet handlar om bedrägerier i barnens digitala spelvärldar. Hur kan vi som föräldrar hjälpa våra barn att inte bli lurade?

Sverige har på kort tid blivit ett nästan kontantfritt land. Många föräldrar tycker att det är svårt att lära barn om privatekonomi när pengar har blivit digitala. Men våra barn är faktiskt bra på att förstå värdet av digitala pengar enligt en studie som Kungliga tekniska högskolan (KTH) gjort på uppdrag av Finansinspektionen.

– Vi ser i studien att svenska barn har bra förutsättningar att förstå värdet av pengar även utan kontanter. Det verkar snarare vara vi föräldrar som har svårt att ställa om till denna nya verklighet och det kan skapa risker för både barn och föräldrar, säger Niklas Uppenberg, projektledare för finansiell folkbildning på Finansinspektionen.

Porträtt av Niklas Uppenberg, projektledare för finansiell folkbildning på Finansinspektionen.

Men i den digitala miljön är det tyvärr vanligt med bedrägerier och även barn kan drabbas. Som förälder är det viktigt att prata om detta med sina barn. Det är särskilt viktigt när barnen blir lite äldre eftersom de då ofta har egen mobiltelefon med betaltjänster som Swish och eget bankkort.

Swish för barn och unga

Det finns ingen åldersgräns för att använda Swish. Istället är det upp till vårdnadshavare att bestämma när deras barn ska få börja använda Swish. Tjänsten skaffar man via sin Internetbank. För att kunna swisha behöver barnet också ett mobilt Bank-id för barn och unga. Även det skaffar man i sin internetbank.

Tips för föräldrar

Här är några viktiga saker som föräldrar bör känna till. Det är också bra saker att prata med sina barn om för att de ska kunna skydda sina pengar bättre:

  1. Förvara inte koden till bankkortet tillsammans med kortet
    Koden och bankortet är värdehandlingar som man inte ska förvara tillsammans eller dela med andra. Detsamma gäller lösenord till olika digitala spel och tjänster. Du kan läsa mer om hur du skapar säkra och bra lösenord åt ditt barn här.
  2. Spärra bankkortet om det kommer bort
    9 av 10 barn i åldern 8–19 år har en egen mobiltelefon visar Internetstiftelsens undersökning Svenskarna och internet. Se till att ditt barn har telefonnumret till bankens spärrservice inlagt i sin mobil och förklara att barnet ska spärra kortet så fort som möjligt om det kommer bort.
  3. Det går att spärra kortet för internetköp
    Det går ofta att spärra barnets bankkort för internetköp. Då minskar man risken för att barnet lockas att köpa saker eller blir lurad. När man väl vill köpa något över internet kan man tillfälligt ta bort spärren via sin internetbank.
  4. Se över beloppsgränser för Swish
    Det går att sätta beloppsgränser för överföringar med Swish och kontantuttag. Se över dessa och bestäm vad som är rimligt, gärna tillsammans med ditt barn. Att gå igenom barnets swishhistorik tillsammans kan också ge bra samtal om vad pengarna faktiskt används till, men kom ihåg att inte skamma barnet.
  5. Barn kan lockas att donera pengar till influencers och favoritgamers
    Att följa infuencers på sociala medier och att titta på sin favoritgamer när hen spelar är populärt hos barn. En del influencers och gamers försörjer sig på donationer, anordnar tävlingar som kostar pengar eller säljer olika saker.
  6. Barn kan utnyttjas som penningmålvakter
    Polisen kommer ofta I kontakt med barn som pressats eller lurats att delta I penningtvätt. Det kan gå till så att man får pengar swishade till sig, som man sedan ska swisha vidare mot att man får behålla en liten summa.
  7. Bedrägerier är vanliga i barnens digitala spelvärld
    Det är mycket pengar i omlopp i de digitala spelvärldarna. I podden Våra barn och nätet fördjupar vi oss i det tillsammans med experter som ger tips och råd.
  8. Bank-id är en värdehandling
    För äldre barn som har Bank-id behöver man förklara att det är en värdehandling. Det viktigaste att förklara för ditt barn är att aldrig dela koden till sitt Bank-id med någon annan och att aldrig låta någon annan använda sitt Bank-id. Förklara också för barnet att aldrig använda Bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig.

Barn uppmanas till köp i appar

Det är vanligt att spelappar för barn är gratis att ladda ner, men att det sedan erbjuds köp inuti i spelet. Även i spel med så låg åldersrekommendation som från 4 år förekommer detta. Det här kan bli en dyr historia för dig som förälder och det är inte helt lätt att häva köpen. Det visar Sveriges konsumenters rapport Ingen lek - så luras små barn att spela bort stora pengar, som bland annat granskar när barns köp i appar anses vara bindande.

I samband med sin rapport släpper Sveriges konsumenter en guide med tre övergripande tips på hur man kan begränsa köp i barnens spelappar:

  1. Ställ in lösenordsskydd för varje köp på de telefoner, surfplattor och spelkonsoler som ditt barn spelar på
  2. Koppla barnets egna spelkonto till ditt eget och välj att alla köp måste godkännas av dig eller annan vårdnadshavare
  3. Prata med ditt barn om spel och sätt upp tydliga regler

I samma guide finns även steg för steg-instruktioner på hur du ställer in lösenordsskydd och aktiverar användbara föräldrakontroller.

Får barn ingå avtal?

En viktig huvudregel är att barn under 18 år inte får ingå avtal utan målsmans godkännande. Om ditt barn gjort ett köpt eller ingått ett avtal med ett företag utan ditt godkännande gäller inte avtalet. Du har då rätt att få pengarna tillbaka och varan som barnet har köpt ska återlämnas till säljaren. Ungdomar som har fyllt 16 år får utan vårdnadshavares godkännande handla för pengar som de tjänat själva. Om du har lånat ut din telefon eller läsplatta och tidigare lämnat ut koder eller registrerat dina kortuppgifter i telefonen eller läsplattan, kan det ses som att du har godkänt köpet.

Du kan läsa mer om avtal och unga hos Konsumentverkets sida Hallå konsument.

Prata om pengar tidigt

På Finansinspektionen betonar man att ju tidigare man lär sig om pengar och privatekonomi, desto bättre.

– Att tidigt och återkommande prata pengar med sina barn skapar bättre förutsättningar för dem att hantera sin privatekonomi när det blir större. Våga därför ha öppna och nyfikna samtal med dina barn kring privatekonomi och lär dem även hantera de digitala pengarna på ett säkert sätt, säger Niklas Uppenberg.

Tips: så talar du med barn om pengar

Här är några tips från Finansinspektionen om hur du som förälder kan prata pengar med ditt barn:

  1. Förklara vad saker kostar
    Prata tidigt med barnen om vad saker kostar. Barn har förmågan att redan vid 3–4 års ålder förstå värdet av de saker de har runt omkring sig och använder i sin vardag. Vad kostar exempelvis lördagsgodiset och hur mycket kan man egentligen köpa för tio kronor?
  2. Prata om var pengar kommer ifrån
    Prata om var pengar kommer ifrån och varför man får pengar när man arbetar. Här går det även att komma in på vad som egentligen är mycket eller lite pengar och varför man kan ha olika mycket.
  3. Diskutera vad vi "behöver" och vad vi "vill ha"
    Resonera med barnen kring vad ni "behöver" lägga pengar på i motsats till vad ni gärna "vill" lägga pengar på. Vi behöver till exempel lägga pengar på mat och boende, men vi vill gärna kunna åka på semester. Då introduceras barnen till att privatekonomi handlar om prioriteringar och att hushålla med resurser.
  4. Ge barnen veckopeng eller månadspeng
    Om möjligheten finns, låt gärna barnen hantera och fatta beslut kring sina egna pengar och sparande genom att ge veckopeng eller måndaspeng. Börja från tidig ålder med en liten summa och öka allteftersom barnen blir större. Detta hjälper förståelsen av pengars värde och vad det innebär att spara.
  5. Engagera barnen i barnsparandet
    Om du satt upp ett långsiktigt sparande till barnen, involvera dem gärna på olika sätt i detta. Förklara vad det är du investerat i, vad investeringarna innebär och hur pengar växer långsiktigt. Det här kan väcka ett intresse för barnen att spara långsiktigt när de själva får möjligheten.

Läs fler artiklar

Ett barn ligger i soffan med laptop på magen.

Vanliga bedrägerier i barnens digitala värld

Gratis skins, mängder av digital spelvaluta eller favoritinfluencerns tröja till en tiondel av priset. Bedragare på nätet vet hur man lurar barn och unga. Lär dig mer om hur du som vuxen kan rusta barnen med digitalt självförsvar.

Två barn ligger på mage bredvid varandra på en soffa framför en laptop.

7 tips på hur du kan hjälpa ditt barn att surfa säkrare

Internet kan ge våra barn många digitala verktyg och möjligheter. Men det skapar också nya utmaningar i vårt föräldraskap. Här är guiden som ger dig tips och råd kring säkerhet kopplat till ditt barns internetanvändande.

Två kvinnor sitter i soffa med varisn mobil i handen, vid sidan står ett barn och leker.

Hej pappa och mamma – hur bra nätförebilder är ni?

Barnen har ofta massor av regler för sitt skärmanvändande. Samtidigt passar vi föräldrar på att kolla jobbmejlen mitt i middagen. Finns det anledning för oss vuxna att ta oss själva i kragen?

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-