.FILE 2G 3G 4G 5G
Två barn sitter och tittar på sina mobiler vid ett fönster.

Allt ditt barn behöver veta om virus och skadlig kod

Gömda bakom spelappar, lockande annonser och roliga tävlingar. Skadlig kod paketeras ofta som en kul present och kriminella drar sig inte för att utnyttja barns nyfikenhet. Så här kan du hjälpa ditt barn att surfa säkrare.

Två barn ligger på mage bredvid varandra på en soffa framför en laptop.

7 tips på hur du kan hjälpa ditt barn att surfa säkrare

Internet kan ge våra barn många digitala verktyg och möjligheter. Men det skapar också nya utmaningar i vårt föräldraskap. Här är guiden som ger dig tips och råd kring säkerhet kopplat till ditt barns internetanvändande.

Skadlig kod, eller virus, är programvara som du luras att installera på exempelvis en surfplatta, mobil eller dator för att göra skada. Syftet kan antingen vara att spionera på dig, eller komma över personlig information och pengar.

– Det kan handla om att man blir kontaktad av någon med ett erbjudande och uppmanas att klicka på en länk. Enheten blir då infekterad med skadlig kod. Ofta kanske inte barnet märker på en gång att det händer, säger Lotta Mauritzson, samordnare på Polisens nationella bedrägericentrum.

Lotta Mauritzson från polisen
Lotta Mauritzson, samordnare på polisens nationella bedrägericentrum

Ofta är skadeprogrammet listigt gömt bakom annonser och tävlingar med gratis mobiltelefoner i potten eller erbjudanden om fri spelvaluta till plattformen Roblox. Viruset kan också vara planterat i en app, en popup-annons eller som en länk i ett meddelande. Erbjudandet är utformat för att väcka nyfikenhet och det är ofta bråttom – ett upplägg som är särskilt svårt för barn att motstå.

Det är viktigt att vi pratar med barnen om att inte klicka på länkar eller öppna bifogade filer när vi inte känner avsändaren.

Lotta Mauritzson, samordnare på Polisens nationella bedrägericentrum

– Om du är nyfiken, sök upp hemsidan från den påstådda avsändaren i webbläsaren istället. Men klicka inte på länken i meddelandet!, säger Lotta Mauritzson.

Ett barn sitter med en smartphone och gör grimaser.

5 tips för ditt barns första mobiltelefon

Att få en egen mobiltelefon är många barns högsta önskan. Ur säkerhetssynpunkt finns faktiskt stora poänger med att gå med på det. Men med egna prylar kommer eget ansvar.

Henrik Pallin, kurator och expert på ungas internetvanor är inne på samma linje.

– Barnet är en svag länk i säkerhetskedjan. Vi behöver lära dem att inte klicka på länkar eller installera program utan att du som är vuxen är med. Det finns inget som är gratis i livet. Och det krävs väldigt mycket för att någon ska vilja ge bort något till dig. Det behöver vi prata med barnen om, säger Henrik Pallin.

För att det ska vara naturligt för barnet att komma till dig för att be om hjälp att undersöka meddelanden från okända avsändare eller konstiga länkar är det viktigt att vi som föräldrar är engagerade i barnens digitala värld. Ju tidigare vi börjar desto större är chansen att vi blir insläppta.

– Det här handlar inte om teknik. Det handlar om att visa intresse för ditt barns fritid, säger Henrik Pallin.

Inte sällan används familjens gemensamma dator eller så får barnet låna den vuxnes mobiltelefon för att spela på. Det avråder Henrik Pallin starkt från.

Händer som håller i en mobiltelefon.

– Det är bättre att ha en enhet som är särskilt avsedd för barnen. Då vet de att det är här de får spela och du som vuxen kan skydda din information.

Kvinna sitter hemma vid ett skrivbord och jobbar på laptop.

Så skyddar du din dator från virus och andra skadeprogram

Virus kan få allvarliga konsekvenser för den som drabbas. I den här kursen får du lära dig hur du skyddar din dator, din mobil och andra enheter från att bli infekterade.

Lär ditt barn att:

  • Aldrig ladda ned program på uppmaning av någon annan eller från lockande annonser.
  • Aldrig klicka på länkar som skickas från okända eller oväntade avsändare.
  • Om barnet känner att hen absolut måste göra något av ovanstående, kom överens om att hen alltid ska komma och fråga dig först.

Hjälp ditt barn att:

  • Uppdatera program, appar och mjukvara direkt när uppdateringarna släpps. Det täpper till säkerhetshål som skadlig kod annars kan smita in genom.
  • Använd antivirusprogram.
  • Aktivera datorns brandvägg.
  • Säkerhetskopiera innehållet på dina och ditt barns enheter. Då har ni en backup om innehållet går förlorat.

Och kom ihåg! Genom att vara intresserad och aktiv när det kommer till ditt barns digitala värld är det lättare att lära barnet tänka säkert.

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-