.FILE 2G 3G 4G 5G
Ett barn sitter med en smartphone och gör grimaser.

5 tips för ditt barns första mobiltelefon

Att få en egen mobiltelefon är många barns högsta önskan. Och ur säkerhetssynpunkt finns det många fördelar med att låta barnet få sin egen telefon tidigt. Experten Henrik Pallin ger sina bästa tips på vad du som förälder ska tänka på för att skydda ditt barns första mobiltelefon.

Två barn ligger på mage bredvid varandra på en soffa framför en laptop.

7 tips på hur du kan hjälpa ditt barn att surfa säkrare

Internet kan ge våra barn många digitala verktyg och möjligheter. Men det skapar också nya utmaningar i vårt föräldraskap. Här är guiden som ger dig tips och råd kring säkerhet kopplat till ditt barns internetanvändande.

För oss vuxna är mobilen ofta ovärderlig. Här finns det nödvändigaste (läs livsviktigaste) för att vi ska kunna sköta allt från jobbkontakter och vardagsinköp till bankärenden och sociala interaktioner. Med tanke på all värdefull information den rymmer finns all anledning att hantera mobilen med varsamhet. Det är också en av anledningarna till att vara försiktig med att låta barnen låna din mobil för att spela och "snappa" med kompisar på Snapchat. För om ditt barn råkar tappa bort den är det din värdefulla information som går förlorad.

– Datan som finns i våra mobiler är bland det viktigaste vi har. Här finns allt som är värt att veta om dig. Vi vill inte att någon annan ska kunna komma åt det, säger Henrik Pallin, kurator och expert på barns nätanvändning.

Bättre med egen mobil till barnet

Henrik Pallin tycker att barnen tidigt ska få tillgång till en egen mobil, eller en som de kan dela med eventuella syskon. Kanske finns en avlagd mobil hemma som duger fint för uppgiften?

Förutom att du riskerar din egen information genom att låta ditt barn låna din telefon finns det en annan stor poäng med att låta ditt barn ansvara för en mobil. För ju yngre barnet är, desto större är chansen att du som vuxen får vara med och sätta regler och bidra med dina kunskaper kring hur mobilen hanteras på ett säkert sätt.

En kvinna håller uppmobilen för att ta en bild.

Så skyddar du din mobil

Har du tänkt på hur mycket värdefull information du bär runt på i din mobiltelefon? En mobil må vara dyr, men värdet av själva prylen är inte nånting i jämförelse mot det du har i den. lär dig hur du kan skydda din mobil från intrång.

– Om ditt barn får sin första mobil när hen är 14 är det väldigt liten chans att du som förälder får vara med. Men om ni börjar tidigt kan ni utforska tillsammans och det blir naturligt för ditt barn att komma till dig om det blir problem, säger Henrik Pallin.

Prata med barnen om hur de ska skydda mobilen

Vi behöver prata med barnen om vikten av att skydda sin information. För även om man känner att man inte har något att dölja så kan det komma situationer där telefonen hamnar i orätta händer. Risken finns att någon stänger dig ute från dina sociala medier eller använder dem i ditt namn. Om du har känsliga bilder på telefonen kan de också användas för att utpressa dig. "Om du inte gör som vi säger så skickar vi bilderna till alla på skolan."

Även om barnens mobiler inte rymmer lika mycket känslig information som en vuxens finns det all anledning att tidigt lära dem skydda sina telefoner.

5 smarta tips för att skydda barnets mobiltelefon

  1. Aktivera skärmlåset

Ett första steg är att hjälpa ditt barn till en personlig inloggning. En lösenkod som aktiverar skärmlåset behöver vara svårare än bara fyra nollor – helst bör det vara ett långt lösenord. Det är också bra att hjälpa barnen att lägga in ansiktsigenkänning på mobilen.

  1. Aktivera kort tid för skärmlåset

Ett annat tips är att tillsammans med barnet gå in på telefonens inställningar och se till att skärmlåset aktiveras automatiskt strax efter användning – att ha mobilen olåst under längre tid än någon minut innebär onödig risk att någon tar sig in i mobilen utan tillstånd. Ju kortare aktiveringstid på autolåset, desto säkrare.

En klunga av hänglås utomhus

Så hanterar du dina lösenord säkert

Ett starkt lösenord ska vara långt, ovanligt, opersonligt och unikt. I den här kursen får du lära dig hur du hanterar lösenord på ett säkert sätt, och kommer ihåg dem.

  1. Skydda lösenord och koder

Nej, det är inte en bra idé att skriva viktiga lösenord i klartext i mobilens anteckningar. Det behöver du som vuxen förklara för dina barn. Ett tips är att som förälder spara barnens viktiga lösenord och koder på ett säkert sätt. Till exempel nedskriven på en lapp som förvaras på ett säkert ställe.

Det handlar inte om att vi ska övervaka våra barn. Det handlar om att vi vill kunna hjälpa dem när de glömmer. På samma sätt som vi har extranyckeln till barnens cykel ifall de skulle tappa bort sin.

Henrik Pallin, kurator och expert på barns nätanvändning

Prata också med ditt barn om risken med att dela sina lösenord med vänner. I appen Snapchat är det till exempel vanligt att barnen delar sitt inlogg med kompisar för att hålla liv i en "Snapchat-streak" (för det krävs att man skickar meddelanden till varandra varje dag). Men vad händer om ditt barn blir ovän med sin kompis? Ger lösenordet tillgång till andra tjänster och appar? Diskutera riskerna tillsammans.

  1. Hjälp ditt barn att uppdatera appar och programvara

"Mamma, pappa, får jag ladda ned den här appen?! Den är gratis!" Känns det igen? Barn laddar gärna och ofta ned nya appar och spel till mobilen. Men det finns anledning att hålla koll på apparna både före och efter de laddas ned – och att lära ditt barn slå på sin mentala brandvägg. Risken finns nämligen att någon försöker utnyttja säkerhetsbrister i appar och mobilens operativsystem för att plantera spionprogram och annan skadlig kod.

För att täppa till kända säkerhetsluckor är det viktigt att uppdatera både appar och mobilens programvara kontinuerligt.

En man och en pojke tar del av internet tillsammans men också var och en för sig

Bästa tipsen för ett starkt lösenord

Hör du till dem som har samma lösenord till Netflix, Instagram och mejlen? Då är det dags att du blir en bättre förebild för dina barn. Här är några tips på vägen!

Det är inte ovanligt att ditt barns intresse snabbt flyttar vidare till nästa app eller spel. Appar som inte används eller uppdateras kan innebära säkerhetsrisker. Därför är det bra att gå igenom telefonen med jämna mellanrum och göra en storstädning – appar som inte använts på ett par månader lär inte användas igen och kan därför raderas.

Uppmuntra barnet att komma till dig innan hen laddar ned en ny app – då kan du hjälpa barnet att läsa appens recensioner och tillsammans göra en bedömning om appen känns trovärdig. Lär också barnet att bara ladda hem från appbutiker som App Store och Google Play och att aldrig ladda ned appar på uppmaning av någon annan.

  1. Gör det möjligt att spåra mobilen

Genom att slå på funktionen "Hitta min enhet" på Android-mobiler och "Hitta min iPhone" på iPhone kan ni få koll på var mobilen befinner sig om den skulle försvinna. Är den på en helt okänd adress eller hemma hos klasskompisen? Skulle den visa sig vara stulen eller försvunnen på riktigt, så möjliggör funktionen att låsa mobilen på distans.

Skulle mobilen vara stulen eller borttappad – anmäl till Polisen och spärra sim-kortet! Är ditt barn gammalt nog för att ha ett bank-id, kontakta även din bank och spärra det. Det här är även ett bra tillfälle att byta lösenord på alla tjänster barnet använder.

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-