.FILE 2G 3G 4G 5G
Två pojkar sitter och spelar online. Gaming ordlista. Internetkunskap

Ordlistan som hjälper dig att förstå gaming

FPS, glitcha, spawna, baita, noob – att förstå ditt barns spelvärld kan vara en utmaning. Men att lära sig gamingens begrepp är en viktig nyckel in till många ungas stora intresse. Här är ordlistan som hjälper dig att få koll.

Att många barn och unga har spel som ett stort fritidsintresse är något som de flesta föräldrar skriver under på. När barnen har nått mellanstadieåldern spelar nästa alla spel på nätet, enligt rapporten Barnen och internet. Och spelandet börjar tidigt. Hälften av av alla barn mellan 2 och 4 år spelar någon typ av skärmbaserat spel.

Ett äldre barn sitter vid ett skrivbord framför datorn med hörlurar på.

Så får du bättre koll på ditt barns spelande

Digitala spel är ett av våra barns allra största intressen. Samtidigt saknar många föräldrar kunskap om gaming. Här är tipsen som gör det lättare att ta dig in i de ungas spelvärld och stötta ditt barn i sitt spelintresse.

Man kan ha en "glitch" i sin egen matlagning också. Du försöker ditt bästa men det blev fel ändå.

Thomas Arnroth

Men hur blir man mer insatt i sitt barns spelintresse? En bra början är givetvis att förstå språket bättre.

Se till att få koll på spelbegreppen

Som tidigare och mångårig spelrecensent för bland andra SVT har journalisten Thomas Arnroth lång erfarenhet av gamingvärlden. Att förstå begreppen som de unga använder i spelvärlden ser han som en bra väg för att bli mer engagerad i sitt barns intresse. Och även om en del spel kan innehålla en del svåra ord så är det ofta inte svårt att förstå vad spelet går ut på eller vad sakerna kallas.

– När man väl börjar sätta sig in i begreppen så är det inte så många ord att hålla koll på. De är ofta ganska generella och är inte svåra att förstå. Man kan ha en "glitch" i sin egen matlagning också. Du försöker ditt bästa men det blev fel ändå, säger Thomas Arnroth.

Lär du dig de mer allmänna uttrycken blir ditt barns gaming-värld direkt betydligt mer begriplig. Och till skillnad mot förr då det kunde vara en utmaning att hålla reda på alla begrepp i specifika spel ser Arnroth i dag en stor skillnad. Dagens unga spelar ofta få spel, men de spelar dem väldigt ofta. Då finns det dessutom mycket att vinna på att sätta sig in lite extra i begreppen för spelen just ditt barn är förtjust i.

Skaffa den kunskap du behöver för att kunna prata om spelen

– Spelar ditt barn Fortnite så titta på hur spelet fungerar, vad det går ut på, hur man vinner och vad det man gör i spelet heter. Då får man som förälder en större förståelse.

Arnroth tycker att man kan se på spelbegreppen precis som man gör med till exempel idrott. Om ens barn börjar med en ny sport så skaffar vi oss den kunskap vi behöver som föräldrar. Tröskeln till spelvärlden behöver inte vara högre.

En pojke ligger i sängen med hörlurar och tittar på sin platta.

Är det inte dags att sluta prata skärmtid?

Många föräldrar undrar hur mycket skärmtid som är ”lagom”. Men är mängden tid verkligen något att oroa sig för? Forskaren Elza Dunkels ger tips kring barns skärmanvändning.

– Har du aldrig spelat basket eller baseball så kan det vara obegripligt att förstå alla begrepp. Det är samma sak med spel. Alla vet hur lång en fotbollsmatch är och anpassar sina liv efter det. Det är inte mycket svårare att anpassa livet efter en Fortnite-match, säger Thomas Arnroth.

Gaming-ordlista

Lär dig att förstå ditt barns spelvärld bättre – här är 30 ord som ofta används inom gaming.

Vad betyder Abuse?

När man använder buggar i ett spel för att på så sätt förbättra sin egen situation i spelet.

Vad betyder Ace?

Beskriver att du har besegrat alla motståndare helt själv och alla är döda samtidigt. Då har du gjort ett ace. Det gäller alltså att vara snabb eftersom man i många spel återupplivas. Ordet liknar ordet "spika", som i att man har gjort något helt felfritt.

Vad betyder AFK?

Förkortning för Away from keyboard – används för att signalera att du inte sitter vid datorn just nu. Du är alltså fortfarande kvar i spelet, men inte aktiv.

Vad betyder Baita?

När du baitar någon så betyder det att du lurar eller lockar en motståndare. Till exempel genom att medvetet visa dig för en motståndare så att dina medspelare sedan enkelt ska kunna döda motspelaren.

Vad betyder Banna?

Kommer ur ordet bannlysa. När man blir bannad så innebär det att man blir avstängd från spelet, antingen för en viss period eller för alltid. Anledningen är oftast att man på något sätt har misskött sig i spelet.

Vad betyder Beta?

En testversion av ett spel innan det släpps officiellt. Kan till exempel vara en version som inte är helt fullständig än eller vara en av de sista versionerna innan det släpps ut till försäljning på riktigt.

Vad betyder Bugg?

En bugg är ett fel i spelet, till exempel kanske en figur inte rör sig som den ska eller fastnar i vissa lägen.

Vad betyder Campa?

Ett uttryck för att du stannar och gömmer dig på en plats och väntar in dina motståndare. Detta för att skaffa dig ett övertag.

Vad betyder Damage dealer?

En som orsakar sina motspelare mycket skada men som kanske inte tål lika mycket skada själv.

Vad betyder DPS?

"Damage per second", alltså ett mått på hur mycket skada en spelare eller grupp kan orsaka per sekund. Anses vara ett bättre sätt att jämföra spelare mot varandra än att bara mäta skada. Ju högre DPS, desto farligare spelare är man.

Vad betyder EZ?

Förkortning för easy, att något i spelet är lätt.

Vad betyder Flama?

Ett uttryck som har sin logiska förklaring i den svenska översättningen och betyder att man eldar ut ilska mot sina motståndare. Man är helt enkelt ganska otrevlig i spelet.

Vad betyder FPS?

Betyder "First person shooter" och beskriver skjutspel där spelvärlden är sedd ur spelfigurens ögon, förstapersonsvy. Exempelvis spel som Overwatch och Counter Strike. Det kan också betyda "Frames per second", bilder per sekund ett mått på bildhastighet. Ju högre FPS desto bättre flyter spelet.

Vad betyder GG?

Good game. Ett trevligt uttryck att säga till sina medspelare efter en spelomgång. Kan användas både när man slutat som segrare eller varit nöjd med matchen trots förlust.

Vad betyder Glitch?

När spelet har ett fel, har det en glitch och spelet glitchar. Ibland kan det utnyttjas av gamers som känner till felet och att göra det kallas glitchning.

Vad betyder Heala?

När man healar en spelare så betyder det att man läker den som har blivit skadad. Spelet och karaktärens egenskaper styr vilka möjligheter man har att heala andra. I en del spel kan man heala sin spelfigur med inventarier som man samlar på sig under spelets gång.

Vad betyder Lagga?

Om du har svag internetuppkoppling eller om spelets servrar har dåligt nät kan ett spel hacka eller låsa sig. Fenomenet kallas att spelet laggar och gör då ofta att du och dina medspelare hamnar i osynk med varandra.

Vad betyder Mob(s)?

En rörlig varelse som är styrd av spelet och inte en spelare. Oftast fientligt inställd till spelarna.

Vad betyder Noob?

Ett ofta nedsättande uttryck för den som är amatör eller nybörjare. Kanske råkar du ut för att bli kallad det om du är ny på ett spel och kanske gör en del misstag.

Vad betyder NT?

Förkortning för nice try, bra försök.

Vad betyder OP?

En förkortning för over powered, ett uttryck för att beskriva någon som är väldigt bra på spelet.

Vad betyder Patch?

En patch är en uppdatering till ett spel, till exempel för att lösa olika fel i spelet.

Vad betyder PvP?

Står för player vs. player och betyder alltså att man spelar en mot en, spelare mot spelare.

Vad betyder Ragequit?

Du ragequittar när du blir så arg över spelet att du stänger av eller lämnar mitt i en match.

Vad betyder REKT?

Kommer ur det engelska ordet wrecked och är ett uttryck för att förstöra en motståndare fullständigt.

Vad betyder Spawna?

Kommer från engelskan och betydelsen yngla. Som spelare så spawnar du, alltså dyker upp, på en viss plats och där börjar spelet. När man har dött i ett spel och återupplivas någonstans så respawnar man. Kan också användas för att beskriva var en viss typ av fiender eller karaktärer vanligtvis dyker upp i ett spel.

Vad betyder Skin?

Kläder och dräkter som spelarna kan skaffa i spel som till exempel Roblox eller Fortnite kallas för skins. Syftet är bara att ändra utseendet på karaktären och det påverkar oftast inte andra fysiska egenskaper. Många skin kostar pengar.

Vad betyder Stats?

Ett uttryck som beskriver vilka kvaliteter en karaktär eller ett vapen i ett spel har. Kan till exempel handla om uthållighet, hastighet eller hur mycket skada en spelare eller vapen gör.

Vad betyder Tank?

Beskriver en spelare som kan ta mycket skada och som kan ha som uppgift att avleda motståndarens uppmärksamhet. Genom att låta tanken i en grupp fånga motståndares eller monsters uppmärksamhet så kan medspelarna klara sig bättre och laget överlever. Tanken blir en slags spjutspets för laget som tar en stod del av smällen.

Vad betyder Toxic?

Kan beskriva enskilda personer med mycket dålig attityd eller språkbruk. Kommer ur engelskan och betydelsen giftig, men här handlar det framför allt om hårda ord. Det kan också användas när det är mycket tjafs i en chatt, som då kan vara "toxic".

Vad betyder WP?

Well played! En uppmuntrande kommentar till med- eller motspelare som man tycker har spelat bra i en match.

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-