.FILE
Två pojkar sitter och spelar online

Ordlistan som hjälper dig att förstå din gamer

FPS, glitcha, spawna, baita, noob – att förstå ditt barns spelvärld kan vara en utmaning. Men att lära sig gamingens begrepp är en viktig nyckel in till många ungas stora intresse. Här är ordlistan som hjälper dig att få koll.

Att många barn och unga har spel som ett stort fritidsintresse är något som de flesta föräldrar skriver under på. Internetstiftelsens rapport Barnen och internet 2019 visar att 96 procent av alla barn i ålder 11 till 19 år spelar spel på nätet. 76 procent gör det dagligen. I lågstadieåldern visar samma rapport att nästan nio av tio barn spelar spel via nätet och närmare hälften gör det dagligen.

Kvinna och pojke spelar tv-spel i en soffa

Så får du bättre koll på ditt barns spelande

Digitala spel är ett av våra barns allra största intressen. Samtidigt saknar många föräldrar kunskap om gaming. Här är tipsen som gör det lättare att ta dig in i de ungas spelvärld och stötta ditt barn i sitt spelintresse.

Och spelandet börjar ofta tidigt. Statens medieråds andra rapport om ungas medievanor, Småungar och medier 2019, visar att hälften av alla barn mellan 2 och 4 år spelar någon typ av skärmbaserat spel.

Man kan ha en "glitch" i sin egen matlagning också. Du försöker ditt bästa men det blev fel ändå.

Thomas Arnroth

Men hur blir man mer insatt i sitt barns spelintresse? En bra början är givetvis att förstå språket bättre.

Se till att få koll på begreppen

Som tidigare och mångårig spelrecensent för bland andra SVT har journalisten Thomas Arnroth lång erfarenhet av gamingvärlden. Att förstå begreppen som de unga använder i spelvärlden ser han som en bra väg för att bli mer engagerad i sitt barns intresse. Och även om en del spel kan innehålla en del svåra ord så är det ofta inte svårt att förstå vad spelet går ut på eller vad sakerna kallas.

– När man väl börjar sätta sig in i begreppen så är det inte så många ord att hålla koll på. De är ofta ganska generella och är inte svåra att förstå. Man kan ha en "glitch" i sin egen matlagning också. Du försöker ditt bästa men det blev fel ändå, säger Thomas Arnroth.

Lär du dig de mer allmänna uttrycken blir ditt barns gaming-värld direkt betydligt mer begriplig. Och till skillnad mot förr då det kunde vara en utmaning att hålla reda på alla begrepp i specifika spel ser Arnroth i dag en stor skillnad. Dagens unga spelar ofta få spel, men de spelar dem väldigt ofta. Då finns det dessutom mycket att vinna på att sätta sig in lite extra i begreppen för spelen just ditt barn är förtjust i.

Skaffa den kunskap du behöver för att kunna prata om spelen

– Spelar ditt barn Fortnite så titta på hur spelet fungerar, vad det går ut på, hur man vinner och vad det man gör i spelet heter. Då får man som förälder en större förståelse.

Arnroth tycker att man kan se på spelbegreppen precis som man gör med till exempel idrott. Om ens barn börjar med en ny sport så skaffar vi oss den kunskap vi behöver som föräldrar. Tröskeln till spelvärlden behöver inte vara högre.

Är det inte dags att sluta prata skärmtid?

Fem timmar eller femton minuter. Många föräldrar undrar hur mycket skärmtid som är ”lagom”. Men är mängden tid verkligen något att oroa sig för? Inte alls, menar forskaren Elza Dunkels.

– Har du aldrig spelat basket eller baseball så kan det vara obegripligt att förstå alla begrepp. Det är samma sak med spel. Alla vet hur lång en fotbollsmatch är och anpassar sina liv efter det. Det är inte mycket svårare att anpassa livet efter en Fortnite-match, säger Thomas Arnroth.

Ordlistan

Lär dig att förstå ditt barns spelvärld bättre – här är 30 ord som ofta används inom gaming.

Abuse

När man använder buggar i ett spel för att på så sätt förbättra sin egen situation i spelet.

Ace

Beskriver att du har besegrat alla motståndare helt själv och alla är döda samtidigt. Då har du gjort ett ace. Det gäller alltså att vara snabb eftersom man i många spel återupplivas. Ordet liknar ordet "spika", som i att man har gjort något helt felfritt.

AFK

Förkortning för Away from keyboard – används för att signalera att du inte sitter vid datorn just nu. Du är alltså fortfarande kvar i spelet, men inte aktiv.

Baita

När du baitar någon så betyder det att du lurar eller lockar en motståndare. Till exempel genom att medvetet visa dig för en motståndare så att dina medspelare sedan enkelt ska kunna döda motspelaren.

Banna

Kommer ur ordet bannlysa. När man blir bannad så innebär det att man blir avstängd från spelet, antingen för en viss period eller för alltid. Anledningen är oftast att man på något sätt har misskött sig i spelet.

Beta

En testversion av ett spel innan det släpps officiellt. Kan till exempel vara en version som inte är helt fullständig än eller vara en av de sista versionerna innan det släpps ut till försäljning på riktigt.

Bugg

En bugg är ett fel i spelet, till exempel kanske en figur inte rör sig som den ska eller fastnar i vissa lägen.

Campa

Ett uttryck för att du stannar och gömmer dig på en plats och väntar in dina motståndare. Detta för att skaffa dig ett övertag.

Damage dealer

En som orsakar sina motspelare mycket skada men som kanske inte tål lika mycket skada själv.

DPS

"Damage per second", alltså ett mått på hur mycket skada en spelare eller grupp kan orsaka per sekund. Anses vara ett bättre sätt att jämföra spelare mot varandra än att bara mäta skada. Ju högre DPS, desto farligare spelare är man.

EZ

Förkortning för easy, att något i spelet är lätt.

Flama

Ett uttryck som har sin logiska förklaring i den svenska översättningen och betyder att man eldar ut ilska mot sina motståndare. Man är helt enkelt ganska otrevlig i spelet.

FPS

Betyder "First person shooter" och beskriver skjutspel där spelvärlden är sedd ur spelfigurens ögon, förstapersonsvy. Exempelvis spel som Overwatch och Counter Strike. Det kan också betyda "Frames per second", bilder per sekund ett mått på bildhastighet. Ju högre FPS desto bättre flyter spelet.

GG

Good game. Ett trevligt uttryck att säga till sina medspelare efter en spelomgång. Kan användas både när man slutat som segrare eller varit nöjd med matchen trots förlust.

Glitch

När spelet har ett fel, har det en glitch och spelet glitchar. Ibland kan det utnyttjas av gamers som känner till felet och att göra det kallas glitchning.

Heala

När man healar en spelare så betyder det att man läker den som har blivit skadad. Spelet och karaktärens egenskaper styr vilka möjligheter man har att heala andra. I en del spel kan man heala sin spelfigur med inventarier som man samlar på sig under spelets gång.

Lagga

Om du har svag internetuppkoppling eller om spelets servrar har dåligt nät kan ett spel hacka eller låsa sig. Fenomenet kallas att spelet laggar och gör då ofta att du och dina medspelare hamnar i osynk med varandra.

Mob(s)

En rörlig varelse som är styrd av spelet och inte en spelare. Oftast fientligt inställd till spelarna.

Noob

Ett ofta nedsättande uttryck för den som är amatör eller nybörjare. Kanske råkar du ut för att bli kallad det om du är ny på ett spel och kanske gör en del misstag.

NT

Förkortning för nice try, bra försök.

OP

En förkortning för over powered, ett uttryck för att beskriva någon som är väldigt bra på spelet.

Patch
En patch är en uppdatering till ett spel, till exempel för att lösa olika fel i spelet.

PvP

Står för player vs. player och betyder alltså att man spelar en mot en, spelare mot spelare.

Ragequit

Du ragequittar när du blir så arg över spelet att du stänger av eller lämnar mitt i en match.

REKT

Kommer ur det engelska ordet wrecked och är ett uttryck för att förstöra en motståndare fullständigt.

Spawna

Kommer från engelskan och betydelsen yngla. Som spelare så spawnar du, alltså dyker upp, på en viss plats och där börjar spelet. När man har dött i ett spel och återupplivas någonstans så respawnar man. Kan också användas för att beskriva var en viss typ av fiender eller karaktärer vanligtvis dyker upp i ett spel.

Skin

Kläder och dräkter som spelarna kan skaffa i spel som till exempel Roblox eller Fortnite kallas för skins. Syftet är bara att ändra utseendet på karaktären och det påverkar oftast inte andra fysiska egenskaper. Många skin kostar pengar.

Stats

Ett uttryck som beskriver vilka kvaliteter en karaktär eller ett vapen i ett spel har. Kan till exempel handla om uthållighet, hastighet eller hur mycket skada en spelare eller vapen gör.

Tank

Beskriver en spelare som kan ta mycket skada och som kan ha som uppgift att avleda motståndarens uppmärksamhet. Genom att låta tanken i en grupp fånga motståndares eller monsters uppmärksamhet så kan medspelarna klara sig bättre och laget överlever. Tanken blir en slags spjutspets för laget som tar en stod del av smällen.

Toxic

Kan beskriva enskilda personer med mycket dålig attityd eller språkbruk. Kommer ur engelskan och betydelsen giftig, men här handlar det framför allt om hårda ord. Det kan också användas när det är mycket tjafs i en chatt, som då kan vara "toxic".

WP

Well played! En uppmuntrande kommentar till med- eller motspelare som man tycker har spelat bra i en match.

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn