.FILE 2G 3G 4G 5G
Guide

Jag har delat mitt lösenord med en bedragare eller på en falsk webbplats

Så kallade nätfiskeattacker syftar ofta till att stjäla lösenord. Bedragare kan exempelvis klona populära webbplatser med falska inloggningsrutor. Inloggsningsrutorna är i själva verket ett formulär som stjäl dina inloggningsuppgifter.

Om du har råkat avslöja ditt lösenord

Om du misstänker att du har råkat avslöja ditt lösenord behöver du vidta följande åtgärder:

  • Byt lösenordet till tjänsten som du uppgav ditt lösenord till.
  • Om du har använt samma lösenord till fler tjänster behöver du byta lösenorden dit också.
  • På Facebook och många andra sociala medier kan du gå till dina inställningssidor och välja att logga ut från alla inloggade enheter. Undersök ifall denna möjlighet finns på tjänsten som du råkade uppge ditt lösenord till.
  • Nästan alla sociala medier, och många andra säkerhetskritiska tjänster, erbjuder så kallad tvåfaktorsautentisering. Undersök ifall tvåfaktorsautentisering erbjuds på tjänsten som du råkade uppge ditt lösenord till och aktivera i så fall det.

Om ditt konto har kapats

Ifall någon redan missbrukar kontot som du råkade uppge lösenordet till behöver du också vidta följande åtgärder:

  • Kontrollera att inga inställningar har ändrats. Säkerställ framförallt att e-postadressen som används för lösenordsåterställning fortfarande är den rätta.
  • Undersök ifall angriparen har publicerat inlägg eller skickat meddelanden till dina kontakter. Varna i så fall dina kontakter om att ditt konto har blivit kapat.
  • Polisanmäl intrånget genom att ringa 114 14 eller besöka din polisstation.

Om du blivit utelåst

Om du har blivit utelåst från ditt konto kan du försöka återställa lösenordet genom att be tjänsten att skicka ett återställningsmejl.

Var detta till hjälp?

false
-