.FILE 2G 3G 4G 5G
Guide

Jag har deltagit i en falsk tävling på nätet och loggat in med mitt lösenord

En vanlig typ av nätfiskeattack börjar med en falsk tävling. En sådan tävling kan vara anordnad på sociala medier eller oseriösa webbplatser. För att få delta, eller för att få den påhittade, vinsten påstås du behöva logga in på exempelvis Facebook. Inloggningsrutan som visas är i själva verket ett formulär som stjäl inloggningsuppgifterna.

Om du råkat avslöja ditt lösenord

Om du misstänker att du har råkat avslöja ditt lösenord behöver du vidta följande åtgärder:

  • Byt lösenord till plattformen du uppgav ditt lösenord till.
  • Om du har använt samma lösenord till fler plattformar behöver du byta lösenorden dit också.
  • På Facebook och många andra sociala medier kan du gå till dina inställningssidor och välja att logga ut från alla inloggade enheter. Undersök ifall denna möjlighet finns på plattformen som du råkade uppge ditt lösenord till.
  • Nästan alla sociala medier, och många andra säkerhetskritiska plattformar, erbjuder så kallad tvåfaktorsautentisering. Undersök ifall tvåfaktorsautentisering erbjuds på plattformen som du råkade uppge ditt lösenord till och aktivera i så fall det.
  • Anmäl den falska tävlingen om det är möjligt. Ifall tävlingen anordnades på sociala medier kan du anmäla tävlingen till sociala medier-plattformen.

Om ditt konto har kapats

Ifall någon redan missbrukar kontot som du råkade uppge lösenordet till behöver du också vidta följande åtgärder:

  • Kontrollera att inga inställningar har ändrats. Säkerställ framförallt att e-postadressen som används för lösenordsåterställning fortfarande är den rätta.
  • Undersök ifall angriparen har publicerat inlägg eller skickat meddelanden till dina kontakter. Varna i så fall dina kontakter om att ditt konto har blivit kapat.
  • Polisanmäl intrånget genom att ringa 114 14 eller besöka din polisstation.

Om du blivit utelåst från ditt konto

Om du har blivit utelåst från ditt konto kan du försöka återställa lösenordet genom att be tjänsten att skicka ett återställningsmejl. Om inte det hjälper kan du eventuellt återfå åtkomsten på annat vis.

Var detta till hjälp?

false
-