
Därför ska du bry dig om källkritik
Få ord känns lika slitna som källkritik. Det finns en anledning till det – källkritiken behövs. Men vilket ansvar har du själv, och vad kan du göra för att inte luras att sprida fejkat innehåll?
Internet är fyllt av information, men vad är sant och falskt? Källkritik handlar om att avgöra vad som är trovärdigt, och att kunna ifrågasätta det du läser.
Internetkunskap hjälper dig att bli en säker och medveten internetanvändare genom att samla kunskap om nätet och digitala tjänster som du har användning för i din vardag. Här finns massor av användbara tips om hur du på bästa sätt använder allt det som internet har att erbjuda. Internetkunskap är ett initiativ från Internetstiftelsen, en oberoende stiftelse som ansvarar för toppdomänen .se och driften av .nu. Vi verkar för ett internet som bidrar positivt till människa och samhälle.
Låt inte trollen lura dig
Lär dig mer om barns digitala liv
Få kontroll över ditt digitala jag
Tänk efter innan du delar
Få koll på tekniken och styrningen
Förstå dina flöden och sökresultat
Agera säkert på nätet
Håll tonen i diskussionen
Få ord känns lika slitna som källkritik. Det finns en anledning till det – källkritiken behövs. Men vilket ansvar har du själv, och vad kan du göra för att inte luras att sprida fejkat innehåll?
Källkritik. Begreppet och förmågan har vi pratat om länge. Nu har det kompletterats med källtillit. Vad är det – och varför behöver vi den?
Även sanna nyheter används för att påverka oss i olika riktningar. Här är tre saker att fundera på där ute.
Ditt flöde på nätet är ett virrvarr av olika avsändare och aktörer – och alla har inte de ärligaste avsikter. Så hur skiljer man agnarna från vetet?
Deepfakes är förfalskade videos, skapade av ett datorprogram. Det kan vara svårt att se att det rör sig om en deepfake – men med lite hederlig källkritik kommer du långt.
Stopp. Innan du delar den här filmen – se klart hela först.
Att felaktiga rykten sprids om en person kan till exempel vara ett stort trauma - både för den utsatte och för anhöriga.
Tänk dig att någon kan bygga en digital kopia av dig i en dator, och skapa filmer där du gör eller säger vad som helst. Det låter som science fiction, men är verklighet nu när datorer kan skapa så kallade deepfakes. Hur ska vi kunna lita på det vi ser när allt kan förfalskas?
Sorry, du litar för mycket på dina vänner. I den här filmen får du reda på anledningarna till att vi råkar sprida lögner.
Internet svämmar över av nyheter, propaganda, skämt och lögner. Hur vet man vad som är sant eller falskt? Här är fem knep för att slippa bli lurad.
Det är lätt att tänka att allt bara är skit med nätet, men det är samtidigt ditt bästa verktyg för att avslöja om något är fejk.
I grund och botten handlar det om en face swap – man byter ett ansikte i en film mot ett annat. Och även om de flesta deepfakes är harmlösa – så kan tekniken användas för mörkare syften.
"Delningar är som tatueringar - kan man inte stå för det om tio år ska man inte göra det". Vi frågade Astrid, Sevgi och Jonas om hur de tänker när de delar grejer i sociala medier.
Att sprida information är i dag lekande lätt – på gott och ont. Det är lätt att skylla på andra när lögner får spridning, men ofta är det ju vi som själva tar beslutet att trycka på delningsknappen. Så varför är vi inte mer kritiska innan vi sprider information vidare?
Man ska inte tro allt man läser på internet, men man kan inte heller gå runt och misstro allt hela tiden. Så här hittar du källor du kan lita på.
På internet kan även vita lögner få allvarliga konsekvenser. Vad blir följderna när osanningar sprids blixtsnabbt i sociala medier?
Delad glädje är dubbel glädje. Eller? Att dela något på sociala medier kan verka harmlöst, men vem vinner på att du sprider deras innehåll?
Ingen vill väl bli lurad? Här är fem konkreta knep som hjälper dig att avslöja om något är fejk.
Tricken som lurar dig att dela. Fem saker alla som använder internet borde känna till.
Många pratar om källkritik, men minst lika viktigt är källtillit – att hitta de källor man litar på.
Varför är det så svårt att veta vad som är sant? Känner du till de här källkritiska utmaningarna på nätet är risken mindre att du blir lurad.
Varför ska jag bry mig om källkritik? Här är tre anledningar till att alltid vara kritisk mot information på nätet.
Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!
Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!