.FILE 2G 3G 4G 5G
Två flickor sitter vid ett matbord med varsin skärm.

Guide: Apparna och spelen du som förälder borde ha koll på

Hur funkar Snapchat? Vad är grejen med Tiktok? Hur våldsamt är Fortnite? Här är guiden till de viktigaste apparna och spelen i kidsens värld. Och tipsen som kan vara värda att känna till när det kommer till risker och intergritet.

Den här texten publicerades i augusti 2020. Tänk på att appar och spel hela tiden rullar ut nya funktioner och att nya tjänster ständigt tillkommer.

Podden Våra barn och nätet med Kalle Norwald. Internetstiftelsen

Hur vanligt är det att tonåringar skickar nakenbilder och dickpics?

Hur vanligt är det egentligen att våra unga skickar nudes och dickpics? När är det ok – och när är det inte ok? Och hur kan vi prata med våra tonåringar om det här utan att skamma och skrämma?

Snapchat 

Vad: App där du chattar, delar ögonblicksbilder, klipp och stories med kompisar. Snapchat används av en stor majoritet av barn och unga i åldern 12-25 år i Sverige enligt rapporten Svenskarna och internet. Inläggen försvinner så snart mottagaren tagit del av dem. Via Snapkartan kan du se var dina vänner befinner sig, om de väljer att dela sin position med dig.   

Bra grejer med appen:  

  • Det går inte att söka upp någon på Snapchat om du inte har personens användarnamn. Det går därför lätt att begränsa vilka du har kontakt med.  
     
  • Appen är krypterad, vilket gör att innehållet inte ska kunna läsas av utomstående. 
     
  • När du använder Snapchat på en enhet, loggas du automatiskt ut från en annan. Det gör till exempel att storebror som sitter med Ipaden inte kan kapa ditt Snapkonto om du sitter med mobilen, åtminstone inte utan att du märker det.  
     

Orosmoment:  

  • En del av tjusningen med appen är att innehållet försvinner så fort mottagaren läst eller sett bilden/klippet. Det är dock ingen definitiv garanti för att innehållet inte sparas. Det går att göra skärmdumpar - men då får den som skickat innehållet en notis om det. Det går förstås också att fota skärmen med en annan mobil. Här är det bra att prata med sitt barn om att tänka efter innan man skickar intima bilder och att det som sprids på nätet riskerar att stanna där. Om du har yngre barn kan det också vara bra att prata om att även om bilden är texten är borta från telefonen så betyder det inte att mottagaren inte kan bli ledsen om du skickat något taskigt.  

Tips! Olika plattformar och spel har olika åldersgränser. Barn är olika och det är du som förälder som bäst kan bedöma om appen eller spelet är lämpligt för just ditt barn. Återigen är det bra att sätta dig in i vad plattformen handlar om och vara delaktig när ditt barn använder den. Installera appen själv och utforska den på egen hand. Känns det som att ditt barn inte är moget för innehållet - bestäm att hen inte får använda appen. Blir det diskussioner i stil med att "alla andra har" kan du som förälder förstås säga nej även om det innebär att ditt barn surar, precis som i andra situationer.

Tiktok 

Vad: En plattform med korta videoklipp där du både kan skapa egna videor och ta del av andras. Globalt har Tiktok hundratals miljoner användare. Från början innehöll appen mest koreograferad dans men idag ryms allt från pranks och matlagningsklipp till memes och synkade rörelser.

Plus:  

  • Här finns oändliga möjligheter att skapa eget innehåll och vara kreativ. Ett bra exempel på en app där barnen kan bli aktiva producenter istället för passiva konsumenter.  
  • Barnen kan inspireras av andra att vilja utmana sig själva.  

Orosmoment:  

  • Det kan vara svårt att få överblick över innehållet som ditt barn tar del av. Att din sexåring går och skrålar "Vi ska köpa E!" i matbutiken efter att ha hört låten på Tiktok kanske inte känns så lyckat. Samtidigt kan det vara värt att sätta saker i perspektiv – hur kul var egentligen Ronny och Ragges "Rara Söta Anna" när det begav sig? Tipset här är att sitta bredvid när ditt barn använder appen då och då. Och att uppmuntra ditt barn att berätta om de stöter på något konstigt.  
     
  • Det kan kännas otäckt att utomstående kan ta del av ditt barns klipp och ditt barn riskerar att utsättas för elaka kommentarer från andra. Här kan du som förälder bestämma att ditt barn har ett privat konto där ni tillsammans stämmer av vilka som barnet får interagera med. Det går också att stänga av kommentarsfunktionen.  

Tips! I den digitala världen kommer det hela tiden nya spel och appar - därför är det bra om du som förälder håller dig uppdaterad på vad som gäller just nu.

Fortnite 

Vad: Spel där du blir nedsläppt på en ö tillsammans med andra. Målet är att du ska överleva längst och döda dina motståndare. Fortnite är dock ett förhållandevis "snällt" spel, utan explicita våldsscener eller sexualiserat våld.  

Plus:  

  • Spelet är förstås spännande och roligt, men också socialt. Du chattar med dina medspelare och löser uppgifter och avancerade utmaningar tillsammans.  

Orosmoment:  

  • När du spelar är du uppkopplad via plattformar som Twitch och Discord, där du kan chatta med dina med- och motspelare. Här förekommer inte sällan ett hårt språk. Som förälder är det viktigt att sätta gränser och prata om att det inte är accepterat, på samma sätt som att det inte är okej att kalla din bror för "hora" när ni spelar Monopol. Lika viktigt är det att prata med ditt barn om att hen kan komma till dig om någon skrivit något nedsättande eller elakt.
     
  • För att ditt barn ska vilja vända sig till dig med frågor kring spelet är det en förutsättning att du visar intresse för vad spelet går ut på. Sitt med under en match eller testa att spela själv. Det gör det också lättare för dig att ställa frågor. Vilka spelade du med idag? Var det någon som spelade fult? Vem är roligast att spela med? Är du arg över din egen insats i matchen, eller är det något annat?  
     

Tips! Ju tidigare ditt barn installerar appar eller börjar spela, desto större möjlighet har du att vara delaktig. Då har du chans att sätta gränser som rör säkerhet och integritet, det är betydligt svårare när barnet kommit upp i tonåren. Om du känner dig orolig – börja med att installera plattformen på familjens gemensamma ipad, så att du lätt kan ha inblick. 

Roblox  

Vad: Spelplattform som består av en mängd olika spel. Här kan även användarna själva skapa spel. Du spelar mot andra som du också kan bli vän med, chatta med och byta prylar med.  

Plus:  

  • Det finns många olika spel att välja mellan, med olika inriktningar och svårighetsgrad.  
     
  • Chatten har ett filter för att sortera bort grovt språk. Som förälder kan man också göra olika inställningar för att höja säkerheten, exempelvis kontrollera vem som kan skicka meddelanden eller bjuda in till spel.  

Orosmoment: 

Två unga tjejer sitter i ett fönster med varsin mobil i handen.

Så pratar du med ditt barn om gromning – utan att skamma

Att prata med barn om sexuella övergrepp på nätet är svårt. Rädda barnens psykolog, tipsar om hur du gör för att förebygga och få till en dialog med ditt barn.

  • På spelplattformar som Roblox som riktar sig till yngre barn och där det finns chattfunktion finns det alltid en risk att vuxna som inte har goda avsikter försöker lura barn. Därför är det viktigt att som förälder vara närvarande. Sätt dig in i säkerhetsinställningarna och gör de begränsningar som känns rimliga. Sitt med när barnet spelar en stund. Sätt upp spelregler kring vem barnet får skriva med och vad de får skriva. Förklara att de inte behöver svara om någon kontaktar dem och vill chatta. Och bestäm till exempel att barnet inte ska berätta var hen bor eller vad hen heter i efternamn.
     
  • I spel som Roblox finns det möjlighet att köpa saker, som skins till sin spelkaraktär. Här är det bra att sätta regler kring vad som är okej att köpa och inte och att begränsa barnets möjligheter att handla. Det finns också bedragare som kan vilja lura ditt barn på pengar. Prata därför om att barnet inte får fotografera kontokort eller lämna ut kontouppgifter till andra.   

Tips! Om det dyker upp ett nytt spel och du snabbt vill sätta dig in i hur det funkar och om det är lämpligt för ditt barn är Youtube en bra resurs. Sök på spelets namn och "worst scenes", så får du en snabb inblick i exakt hur dramatiskt spelet kan vara. 

Fler appar och plattformar att ha koll på:  

Pokemon Go: 

Spel där du samlar Pokemons, utvecklar dem och battlar mot andra. För att spela behöver du röra dig utomhus vilket gör det till en bra kombo av den digitala världen och att vara ute och röra på sig. Här är det förstås viktigt att barnet ser sig om och inte kliver ut i gatan, eller klampar in i folks trädgårdar. Som i Roblox och andra spel finns möjlighet till köp, så det är bra att prata om hantering av pengar och vad som är okej att handla. 

Starstable:  

Ett spel som kretsar kring hästar och äventyr på en ö. Här finns möjlighet att chatta och bli vän med andra spelare och precis som i andra spel är det bra att prata med barnen och sätta gränser kring säkerhet och risker.   

Discord:  

Chattplattform där du använder text och röst. Discord används mycket i spelvärlden och här förekommer inte sällan ett hårt språk. Prata med ditt barn om att ha en schysst ton när hen spelar och uppmuntra barnet till att vända sig till dig om någon säger något kränkande. Du kan läsa mer om detta i artikeln Så hjälper du ditt barn att bli schysstare på nätet.

Twitch: 

Streamingplattform där du tittar på live-spel tillsammans med andra. Lite som att dela upplevelsen av en fotbollsmatch med andra supportrar. Här finns också möjligheten att chatta och prata med varandra. Även här är det bra att prata med ditt barn om att hålla en god ton.  

OmeTV:  

Sajt där man kopplar upp sig live mot andras webbkameror. Den du chattar med slumpas fram. Den här plattformen är inte för barn. Du har ingen kontroll över vem och vilket innehåll du möter och inte sällan är det vuxna som visar könet.

Ask.fm: 

Podden Våra barn och nätet, gäst Karin Fängströmm

Bli en nätförebild

Vi sätter upp massor av regler för våra barn men hur bra är vi egentligen på att föregå med gott exempel och följa reglerna själva? Och hur påverkar det relationen med våra barn?

Sajt och app där du skapar en profil med bild och användarnamn, sedan kan vem som helst gå in på din profil och ställa en fråga. Den som ställer frågan kan antingen vara anonym eller använda sitt användarnamn. Frågorna som ställts till dig syns på din profil tillsammans med ditt svar. Du väljer själv vem du ställer frågor till och vilka frågor du vill svara på. Allt som postas är offentligt och kan även ses av personer som inte är medlemmar. Sajten har varit omdebatterad på grund av förekomsten av mobbning och näthat, något du kan läsa mer om på Nyheter 24:s sajt. Prata med ditt barn om vikten av att bete sig schysst mot andra och att det som finns på nätet stannar där.   

Whisper: 

App där du kan dela dina hemligheter anonymt med andra. Appen har dock fått kritik för hanteringen av data, i USA har bland annat hemligheter publicerats på en öppen databas, tillsammans med personliga uppgifter om användarna, detta kan du läsa mer om på Washington Posts sajt.

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-