Källkritik

Internet är fyllt av information, men vad är sant och falskt? Källkritik handlar om att avgöra vad som är trovärdigt, och att kunna ifrågasätta det du läser. Lär dig också hur algoritmer bestämmer vad som ska visas i ditt flöde, och hur du kan ta kontroll över sökfältet.

En man och en kvinna sitter tillsammans och tittar på en dator.

Vad är informationspåverkan från främmande makt?

Informationspåverkan från främmande makt är ett ökande säkerhetshot mot Sverige. Men vad är informationspåverkan egentligen och vad menas med främmande makt?

Så genomför främmande makt informationspåverkan mot Sverige

Informationspåverkan från främmande makt använder sociala medier för att påverka Sverige. Genom noga planerade kampanjer försöker man sprida misstro, påverka opinionen och främja sin agenda. Så här går det till.

man med paraply
Artikel
8 min

Vad är en konspirationsteori?

Internet sprider konspirationsteorier som aldrig förr, och många lockas av berättelserna om hemliga syften bakom händelser. Runt nästan varje större händelse uppstår idéer om hemliga mörkläggningar och en sanning som vanliga människor inte får veta. Ingen konspiration verkar för långsökt eller komplex för de mest inbitna konspirationsteoretikerna. Många konspirationsteorier verkar oskyldiga och lustiga, men kan leda till allvarliga konsekvenser i samhället.

Artikel
7 min

Därför ska du bry dig om källkritik

Få ord känns lika slitna som källkritik. Det finns en anledning till det – källkritiken behövs. Men vilket ansvar har du själv, och vad kan du göra för att inte luras att sprida fejkat innehåll? 

Artikel
8 min

Deepfakes är här – nu kan datorn förfalska ditt ansikte

Tänk dig att någon kan bygga en digital kopia av dig i en dator, och skapa filmer där du gör eller säger vad som helst. Det låter som science fiction, men är verklighet nu när datorer kan skapa så kallade deepfakes. Hur ska vi kunna lita på det vi ser när allt kan förfalskas?

Två personer tittar på datorskärm och funderar vid fönster på Internetstiftelsens kontor.
Artikel
9 min

Därför vill du tro på konspirationsteorier

För att känna igen och bemöta en konspirationsteori är det viktigt att förstå vem det är som tror på dem, vilka som sprider dem, och varför. Att tro på konspirationsteorier är mycket vanligt, och de allra flesta av oss är mottagliga på någon nivå.

Världskarta USA i fokus med instuckna nålar och hand som pekar
Artikel
4 min

Så funkar artiklarna alla vill dela

Att sprida information är i dag lekande lätt – på gott och ont. Det är lätt att skylla på andra när lögner får spridning, men ofta är det ju vi som själva tar beslutet att trycka på delningsknappen. Så varför är vi inte mer kritiska innan vi sprider information vidare?

Artikel
7 min

Så skadar lögner på nätet

På internet kan även vita lögner få allvarliga konsekvenser. Vad blir följderna när osanningar sprids blixtsnabbt i sociala medier?

Artikel
8 min

Därför behöver du källtillit

Källkritik. Begreppet och förmågan har vi pratat om länge. Nu har det kompletterats med källtillit. Vad är det  – och varför behöver vi den? 

Fotografer filmar en glasflaska på vardagsrumsbord
Artikel
5 min

Därför bör du veta vem som ligger bakom sakerna du delar

Ditt flöde på nätet är ett virrvarr av olika avsändare och aktörer – och alla har inte de ärligaste avsikter. Så hur skiljer man agnarna från vetet?

Artikel
6 min

Så genomskådar du fejk på internet – här är fem knep

Internet svämmar över av nyheter, propaganda, skämt och lögner. Hur vet man vad som är sant eller falskt? Här är fem knep för att slippa bli lurad.

Artikel
7 min

Ska du verkligen dela den här artikeln?

Delad glädje är dubbel glädje. Eller? Att dela något på sociala medier kan verka harmlöst, men vem vinner på att du sprider deras innehåll?

Artikel
11 min

Så avgör sökalgoritmer vilka sökresultat du får på Google

Du och en vän söker efter precis samma sak på nätet med samma sökfraser. Men ni får olika sökresultat. Hur är det egentligen möjligt? 

En äldre person sitter vid en dator med sociala medie-konto på skärm framför sig.
Artikel
10 min

Så styr algoritmerna vad som visas på sociala medier

Allt fler får nyheter via sociala medier istället för tv, radio, tidningar och nyhetssajter. Men vad är det egentligen som styr vad vi får se i våra flöden?

Kvinna vid köksbord med en laptop, i förgrunden sitter en vit hund.
Artikel
7 min

Behöver vi oroa oss för desinformation?

Vi kommer att utsättas för desinformation i samband med politiska val även här i Sverige. Men vilken betydelse får detta – och vad kan man göra åt saken?

Emojis med olika uttryck på vit yta. Hand håller neutral emoji lite framför ytan.
Artikel
6 min

Så luras vi av våra känslor

Har du en känsla av att det du delar på sociala medier är sant? Då ska du nog ta och stanna upp – våra känslor står ofta i vägen och gör att lögner sprids.

En ung kille visar upp en bild på sig själv med annan frisyr på mobilen.
Artikel
4 min

Vet du vad "fake news" är?

För två år sedan var det inte många som hade hört uttrycket "fake news". Idag är det omöjligt att undvika det. Men vet du vad begreppet egentligen betyder?

Allt på Internetkunskap

AI

Grundkurs i artificiell intelligens

Säkerhet på nätet

Så agerar du säkert på nätet

Källkritik

Tänk efter innan du delar

Föräldraskap

Lär dig mer om ditt barns digitala liv

Näthat och yttrandefrihet

Håll tonen i diskussionen

Hållbarhet

Så påverkar digitaliseringen miljön

Integritet

Få kontroll över ditt digitala liv

Så funkar internet

Få koll på tekniken och styrningen