.FILE 2G 3G 4G 5G
Guide

Jag har fått ett utpressningsmejl där någon hotar att sprida en film på mig när jag porrsurfar

Så kallade porrutpressningmejl har plågat världen de senaste åren. Bedragare påstår sig ha filmat dig via datorns webbkamera medan du porrsurfade. Bedragarna framhäver ofta någon typ av "bevis" i ett försök att styrka sin trovärdighet. De kan exempelvis nämna ett lösenord, som faktiskt är ett lösenord du någon gång har använt. Dessa lösenord kommer från en gammal lösenordsläcka och har egentligen ingenting med din dator att göra.

Denna typ av utpressningsmejl är alltid bedrägeri. Ifall bedragarna faktiskt hade haft någon inspelning hade de bifogat en bild från videon. Det händer dock att bedragare bifogar länkar eller bilagor som påstås vara sådana bevis. Dessa är i princip alltid försök att sprida virus för att infektera din dator på riktigt.

Om du har fått ett porrutpressningsmejl

  • Betala inte lösensumman. Ifall det hade funnits någon sanning i utpressarnas påståenden hade de skickat med riktiga bevis.
  • Undvik att klicka länkar i mejlet eller att svara på mejlet. Om du klickar på länkar eller skickar ett svar bekräftar du för bedragarna att en människa har läst mejlet.
  • Öppna inte eventuella bifogade filer – de sprider ofta virus. Om du redan har gjort det kan du läsa mer om att rensa bort virus från din dator i vår guide.
  • Polisanmäl utpressningsförsöket genom att ringa 114 14 eller besöka din polisstation.

Var detta till hjälp?

false
-