.FILE 2G 3G 4G 5G
Guide

Jag har fått ett misstänkt mejl där jag påstås ha ärvt pengar av en avlägsen eller okänd släkting

Ett av de mest klassiska internetbedrägerierna är bluffmejl där den som kontaktar dig utger sig för att representera en död eller avlägsen släkting. Bedragarna vill att du ska betala en mindre summa pengar för att få loss det stora arvet.

Om du har fått ett misstänkt mejl

Du behöver inte bli orolig över att ha fått ett misstänkt mejl så länge du inte agerar på uppmaningarna i det. Så länge du håller din dator eller mobil uppdaterad kan du inte heller bli infekterad av virus bara av att ta emot ett mejl eller sms.

  • Radera mejlet.
  • Klicka inte på några länkar och öppna inga bilagor.
  • Svara inte. Om du svarar bekräftar du att din e-postadress är i bruk.

Om du har betalat pengar till bedragarna

Om du överfört pengar till bedragarna bör du ta kontakt med din bank för att berätta vad som har hänt. Ifall du luras till att ange dina betalkortuppgifter på en webbplats bör du spärra kortet omgående.

  • Ring omgående till din banks eller kortutgivares spärrtjänster och spärra kortet. Du hittar telefonnumren till de stora bankernas spärrtjänster längre ner på denna sida.
  • Kontrollera ifall det har gjorts några köp eller kontantuttag som du inte känner igen.

Ifall du upptäcker att någon obehörig har handlat eller tagit ut pengar med ditt kort måste du också göra följande saker efter att du har spärrat kortet:

  • Polisanmäl kortbedrägeriet genom Polisens webbtjänst. Du kan också polisanmäla bedrägeriet på telefonnummer 114 14 eller på din polisstation.

Var detta till hjälp?

false
-