.FILE 2G 3G 4G 5G
Guide

Jag har öppnat en bifogad fil i ett bluffmejl eller bluff-sms och nu fungerar inte datorn som den ska

Om din dator inte fungerar som den ska kan du ha smittats av virus. Virus på datorn kan märkas på många olika sätt. Ett av de stora problemen idag är så kallade utpressningstrojaner som krypterar datorns filer och kräver en lösensumma för att återställa dem. Läs mer om utpressningstrojaner i guiden Min dator har blivit krypterad och jag ombeds betala en lösensumma.

Om du har fått virus på datorn

Så här rensar du bort virus från datorn (gäller ej utpressningstrojaner)

  • Öppna datorns antivirusapp och gör en fullständig genomsökning.
  • Om din dator kör Windows och har en annat antivirusapp än Microsoft Defender: ladda ned och kör Microsofts kostnadsfria skanningsverktyg Microsoft Saftety Scanner. Microsoft Safety Scanner kan köras på datorn även om du också har en annan antivirusapp.
  • Om antivirusappen hittar virus bör du välja att sätta de infekterade filerna i karantän eller att radera dem.
  • Om antivirusappen inte lyckas rensa datorn kan du göra ett nytt rensningsförsök med datorn i så kallat felsäkert läge. Du hittar instruktioner för hur du startar datorn i felsäkert läge på Microsofts webbplats (Windows) och Apples webbplats (Mac OS).
  • Om du säkerhetskopierar din dator regelbundet kan du återställa datorn till så som den var före infektionen. Läs säkerhetskopieringsappens instruktioner noga. Om du har säkerhetskopierat datorn till en extern hårddisk får du inte ansluta hårddisken innan säkerhetskopieringsappens instruktioner säger att du ska göra det. Annars är risken att även säkerhetskopiorna infekteras.
  • Om du inte har någon säkerhetskopia behöver du återställa och ominstallera datorn. Då försvinner alla filer, inklusive alla virus. Börja med att kopiera dina filer till en molnlagringstjänst och återställ sedan datorn. Du hittar instruktioner för hur du återställer datorn på Microsofts webbplats (Windows) och Apples webbplats (Mac OS). När du har ominstallerat datorn kan du ladda ned dina filer från molnlagringstjänsten. Var noga med att virusskanna alla filer du laddar ned så att de inte är infekterade.

Många antivirusföretag som säljer antivirusappar har en supporttjänst för sina kunder. Om du betalar för en antivirusapp kan antivirusföretagets support eventuellt hjälpa dig att rensa bort virusen från datorn.

Var detta till hjälp?

false
-