.FILE 2G 3G 4G 5G
Guide

Jag har klickat på en länk i ett bluffmejl eller bluff-sms och delat mitt lösenord eller loggat in med mitt lösenord på en falsk webbplats

Så kallade nätfiskemejl (även kallade phishing-mejl) försöker att lura av dig personlig information, till exempel lösenord. Det kan nätfiskemejlen göra genom att länka till en falsk inloggningssida. Inloggningssidan kan se äkta ut, men stjäl lösenordet när du försöker att logga in.

Om du har råkat avslöja ditt lösenord

Om du misstänker att du har råkat avslöja ditt lösenord behöver du vidta följande åtgärder:

  • Byt lösenordet till tjänsten som du uppgav ditt lösenord till.
  • Om du har använt samma lösenord till fler tjänster behöver du byta lösenorden dit också.
  • På Facebook och många andra sociala medier kan du gå till dina inställningssidor och välja att logga ut från alla inloggade enheter. Undersök ifall denna möjlighet finns på tjänsten som du råkade uppge ditt lösenord till.
  • Många tjänster erbjuder så kallad tvåfaktorsautentisering. Undersök ifall tvåfaktorsautentisering erbjuds på tjänsten som du råkade uppge ditt lösenord till och aktivera i så fall det.

Om ditt konto har kapats

Ifall någon redan missbrukar kontot som du råkade uppge lösenordet till behöver du också vidta följande åtgärder:

  • Kontrollera att inga inställningar har ändrats. Säkerställ framförallt att e-postadressen som används för lösenordsåterställning fortfarande är den rätta.
  • Ifall det rör sig om ett konto på sociala medier kan angriparen försöka lura dina kontakter. Kontrollera ifall angriparen har publicerat inlägg eller skickat meddelanden till dina kontakter. Varna i så fall kontakterna om att ditt konto har blivit kapat.
  • Polisanmäl intrånget genom att ringa 114 14 eller besöka din polisstation.

Var detta till hjälp?

false
-