.FILE 2G 3G 4G 5G
Guide

Jag har fått ett misstänkt mejl eller sms från Skatteverket eller annan myndighet

Det är vanligt med bluffmejl eller bluff-sms som ser ut att komma från Skatteverket eller andra myndigheter, till exempel Polisen, Försäkringskassan eller Pensionsmyndigheten. I de här mejlen ombeds du vanligtvis att klicka på en länk och sedan dela kontouppgifter, betalkortuppgifter eller annan värdefull information.

Bedrägerierna kan också handla om att du ska öppna eller ladda hem en bifogad fil. Syftet är att antingen lura dig på pengar, eller att infektera din dator med virus.

Ifall myndigheter söker kontakt med dig på digital väg gör de det genom din digitala brevlåda, till exempel Kivra eller Eboks. Avsändaren på meddelanden som kommer till din digitala brevlåda kan nämligen inte förfalskas, till skillnad från mejl och sms.

Om du fått ett misstänkt mejl eller sms

Du behöver inte bli orolig över att ha fått ett misstänkt mejl eller sms. Så länge som du håller din dator eller mobil uppdaterad kan du inte bli infekterad av att bara ta emot ett mejl eller sms.

  • Klicka inte på några länkar och öppna inga bilagor.
  • Svara inte. Om du svarar bekräftar du att din e-postadress eller ditt telefonnummer är i bruk.
  • Om du har några följdfrågor kan du själv uppsöka myndighetens webbplats och kontakta kundtjänsten genom kontaktuppgifterna som finns där.
  • Kom ihåg att det är svårt att upptäcka falska e-postavsändare och att du aldrig kan lita på avsändarnamnet som visas i sms.

Var detta till hjälp?

false
-