.FILE

Vanliga it-brott – agera säkert på nätet

Undvik bedragarna på internet, och skydda dig själv genom att lära dig tjuvarnas knep, och hur du surfar, shoppar och loggar in på ett säkrare sätt.

Internetkunskap hjälper dig att bli en säker och medveten internetanvändare genom att samla kunskap om nätet och digitala tjänster som du har användning för i din vardag. Här finns massor av användbara tips om hur du på bästa sätt använder allt det som internet har att erbjuda. Internetkunskap är ett initiativ från Internetstiftelsen, en oberoende stiftelse som ansvarar för toppdomänen .se och driften av .nu. Vi verkar för ett internet som bidrar positivt till människa och samhälle.

Ämnen

Artikel

Därför är din router en stor säkerhetsrisk

När uppdaterade du din router hemma senast? Skyddar du inte ditt trådlösa nätverk kan det vara en tidsfråga innan kriminella kapar det – och begår brott både mot dig och andra. 

Video

Är det verkligen banken som ringer?

Någon ringer och uppger sig vara från banken - men det kan vara en bedragare som är ute efter att kapa ditt Bank-id. Vi lär dig hur du upptäcker skillnaden!

Artikel

Hur kan jag undvika att bli lurad av nätfiske?

Andelen svenskar som har blivit uppringda och utsatta för försök till så kallade vishing-bedrägerier har ökat lavinartat de senaste 10 åren. Bedrägerierna är toppen på det isberg som populärt kallas nätfiske.

Artikel

Därför vill kriminella smitta dig med skadlig kod

Kriminella kan spionera på dig via din dator, de kan använda den för att begå brott eller låsa den och pressa dig på pengar. Och det är bara några av anledningarna till att
du behöver veta hur du skyddar dig mot skadlig kod.

Video

Så blir du lurad via öppna nätverk

Hotell, kaféer och restauranger. Vart vi än vänder oss finns det trådlösa nätverk som erbjuder gratis surf. Underbart, men också en dröm för kriminella. Säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder förklarar hur det ligger till.

Video

Hur bra är du på att skydda din mobil?

Hur ska vi skydda våra mobiler egentligen? Vi har generellt dålig koll när det kommer till säkerhet i mobilen. Lär dig 5 enkla knep för att undvika att dina uppgifter missbrukas om du blir av med din telefon.

Artikel

Så används smarta prylar för att spionera på dig

Många av oss har någon smart pryl hemma – en del utan att ens veta om det. Men din smarta pryl kan vara en säkerhetsrisk. I fel händer kan den användas för cyberattacker och för att spionera på dig.

Video

Så avslöjar du en falsk webbsida

Fejkade webbsidor är populära bland bedragare. Som tur är kan du själv dubbelkolla dessa saker för att undvika att bli lurad!

Artikel

Så avslöjar du om sidan är designad för att blåsa dig

Myndighetssajter, kända nätbutiker
och värderingssidor. Allt kan vara fejk. Nätet kryllar av webbsidor som är skapade för att försöka stjäla pengar eller personuppgifter av dig – men det går att avslöja dem. 

Artikel

Så blir du lurad via öppna nätverk

Hotell, kaféer och restauranger. Var vi än vänder oss finns det trådlösa nätverk som erbjuder gratis internet. Underbart? Ja, men också en dröm för kriminella. 

Artikel

Så blir mobilen din värsta fiende

Trots att mobiltelefonen är så värdefull för oss skyddar många den knappt alls. Och i orätta händer kan din mobiltelefon plötsligt bli din värsta fiende.

Video

Så hanterar du ditt lösenord

Loggar du in på tjänster via Facebook? Då är det dags att tänka om. Vi firar World Password day genom att titta på hur hanterar dina lösenord på ett säkert sätt.

Video

Så kapas ditt bankkort på nätet

Viktigt att tänka på när du köper saker på nätet: Så här går det till när kriminella lurar dig på dina kortuppgifter.

Artikel

Så lurar kriminella dig genom bluffmejl

Hösten 2018 fick ett stort antal svenskar ett mejl som sa att de filmats när de porrsurfade. Om de inte betalde en lösensumma skulle filmerna spridas. Ännu en gång hade kriminella hittat ett nytt sätt att luras via mejl.

Video

Så blir du lurad i öppna nätverk

Hotell, kaféer och restauranger. Vart vi än vänder oss finns det trådlösa nätverk som erbjuder gratis surf. Underbart, men också en dröm för kriminella.

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn