
Är det inte dags att bry dig lite mer om dina lösenord?
De flesta av oss är ganska dåliga på att hantera våra lösenord. Men genom några enkla åtgärder kan du minimera risken för
att någon ska komma över dem – och därmed också ditt digitala liv.
Internetkunskap hjälper dig att bli en säker och medveten internetanvändare genom att samla kunskap om nätet och digitala tjänster som du har användning för i din vardag. Här finns massor av användbara tips om hur du på bästa sätt använder allt det som internet har att erbjuda. Internetkunskap är ett initiativ från Internetstiftelsen, en oberoende stiftelse som ansvarar för toppdomänen .se och driften av .nu. Vi verkar för ett internet som bidrar positivt till människa och samhälle.
Låt inte trollen lura dig
Lär dig mer om barns digitala liv
Få kontroll över ditt digitala jag
Tänk efter innan du delar
Få koll på tekniken och styrningen
Förstå dina flöden och sökresultat
Agera säkert på nätet
Håll tonen i diskussionen
De flesta av oss är ganska dåliga på att hantera våra lösenord. Men genom några enkla åtgärder kan du minimera risken för
att någon ska komma över dem – och därmed också ditt digitala liv.
När uppdaterade du din router hemma senast? Skyddar du inte ditt trådlösa nätverk kan det vara en tidsfråga innan kriminella kapar det – och begår brott både mot dig och andra.
Någon ringer och uppger sig vara från banken - men det kan vara en bedragare som är ute efter att kapa ditt Bank-id. Vi lär dig hur du upptäcker skillnaden!
Känns det otroligt att någon skulle vilja kapa ditt konto på Facebook? Knappast. Sociala medier-konton är ett hett byte för kriminella som genom dig vill lura dina vänner på pengar.
Du behöver inte vara kändis för att kriminella ska ha intresse av att kapa ditt Facebook-konto.
Virus är ett av flera exempel på skadlig kod som kriminella kan smitta din dator med. Här reder Internetstiftelsens informationssäkerhetschef Anne-Marie Eklund Löwinder ut hur det går till och vad du själv kan göra för att undvika att smittas.
Andelen svenskar som har blivit uppringda och utsatta för försök till så kallade vishing-bedrägerier har ökat lavinartat de senaste 10 åren. Bedrägerierna är toppen på det isberg som populärt kallas nätfiske.
Köper du dina saker på nätet? Då finns det några saker du bör ha koll på.
Kriminella kan spionera på dig via din dator, de kan använda den för att begå brott eller låsa den och pressa dig på pengar. Och det är bara några av anledningarna till att
du behöver veta hur du skyddar dig mot skadlig kod.
Sociala medier-konton är ett hett byte för bedragare. Så här går det till när du blir lurad!
Hotell, kaféer och restauranger. Vart vi än vänder oss finns det trådlösa nätverk som erbjuder gratis surf. Underbart, men också en dröm för kriminella. Säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder förklarar hur det ligger till.
Hur ska vi skydda våra mobiler egentligen? Vi har generellt dålig koll när det kommer till säkerhet i mobilen. Lär dig 5 enkla knep för att undvika att dina uppgifter missbrukas om du blir av med din telefon.
Många av oss har någon smart pryl hemma – en del utan att ens veta om det. Men din smarta pryl kan vara en säkerhetsrisk. I fel händer kan den användas för cyberattacker och för att spionera på dig.
Hur fungerar det egentligen när man blir lurad via mejl? Experten berättar hur bedragarna gör!
Visste du att dina smarta prylar kan användas för att spionera på dig och andra? Här får du tips om hur du minskar risken att drabbas.
Varför råna banker eller personer när man enkelt kan stjäla pengar på nätet? Privata kortuppgifter är hårdvaluta för kriminella. Men det går att undvika att bli deras byte.
Att surfa på nätverket hemma kan verka tryggt och säkert. Men kriminella kan faktiskt kapa din router. Om du följer de här tipsen minskar du risken.
Letar du bostad på nätet? Så undviker du att gå på en fejkad annons.
Så kallade bank-id-bedrägerier når ständigt nya rekordnivåer. Och nej, det är inte bara äldre som blir lurade. Så här går det till – och så skyddar du dig.
Var åttonde minut – dygnet runt – luras en svensk in i en så kallad prenumerationsfälla. Och det är bara ett sätt som kriminella använder för att lura oss när vi näthandlar.
Fejkade webbsidor är populära bland bedragare. Som tur är kan du själv dubbelkolla dessa saker för att undvika att bli lurad!
Myndighetssajter, kända nätbutiker
och värderingssidor. Allt kan vara fejk. Nätet kryllar av webbsidor som är skapade för att försöka stjäla pengar eller personuppgifter av dig – men det går att avslöja dem.
Skadlig kod kan gömma sig i ett pop up-fönster eller i ett mejl. Det finns flera saker du kan göra för att minska risken att din dator smittas.
Hotell, kaféer och restauranger. Var vi än vänder oss finns det trådlösa nätverk som erbjuder gratis internet. Underbart? Ja, men också en dröm för kriminella.
Här är bluffmejlen du behöver ha koll på för att undvika att bli lurad.
Brukar du handla second-hand på nätet? Följ våra tips och undvik att bli lurad.
Trots att mobiltelefonen är så värdefull för oss skyddar många den knappt alls. Och i orätta händer kan din mobiltelefon plötsligt bli din värsta fiende.
Loggar du in på tjänster via Facebook? Då är det dags att tänka om. Vi firar World Password day genom att titta på hur hanterar dina lösenord på ett säkert sätt.
Viktigt att tänka på när du köper saker på nätet: Så här går det till när kriminella lurar dig på dina kortuppgifter.
Hösten 2018 fick ett stort antal svenskar ett mejl som sa att de filmats när de porrsurfade. Om de inte betalde en lösensumma skulle filmerna spridas. Ännu en gång hade kriminella hittat ett nytt sätt att luras via mejl.
Många pratar om lösenord. Men vad behöver du egentligen tänka på för att göra det svårare för bedragare att knäcka ditt?
Näthandeln med begagnade varor växer för varje år och de allra flesta affärer sker utan problem. Men där det finns pengar finns också bedragare. Så här undviker du att bli deras offer.
Hotell, kaféer och restauranger. Vart vi än vänder oss finns det trådlösa nätverk som erbjuder gratis surf. Underbart, men också en dröm för kriminella.
Var skeptiskt mot länkar och bifogade filer i mejl och sms – det är ett av tipsen som kan rädda dig från nätfiske.
Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!
Varje månad får du kunskap och tips från Internetstiftelsen som gör det digitala livet enklare. Poddar, artiklar och tips om föreläsningar. Mer kunskap helt enkelt!